Izložba artefakata fasadne demokratije u Srbiji

Izložba „Brisanje privida“ tiče se izborne manipulacije i postavlja pitanje hoće li iko za nju odgovarati, kaže kreativni direktor Crte Radovan Kupres.

Izložba "Brisanje privida" osvrće se na izborne manipulacije. Otvorena je u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Birčaninovoj 21. (Foto: Vreme)

Povodom izbornih manipulacija koje je posmatračka misija Crte zabeležila na izborima u decembru prošle godine, organizovana je izložba “Brisanje privida” na inicijativu direktorke Centra za kulturnu dekontaminaciju Ane Miljanić. 

Na izložbi građani će moći i da, pored organizovanog vođenja, zapišu i svoja svedočanstva sa izbora – ukoliko ih imaju.

Politička pozadina

Da je u Srbiji na delu fasadna demokratija, zna se odavno. Institucije su razorene, izvršna vlast je podjarmila zakonodavnu i izvršnu, nezavisni mediji preživljavaju konstantne pritiske. 

Građani u tom kontekstu gube veru ne samo u mogućnost bilo kakvih promena, nego i u same sebe – što god da urade, neće imati posledica niti smisla. Javni život zato najbolje opisuje termin hronična apatija.

Gde je tu izložba izbornih manipulacija?

Kreativni direktor Crte Radovan Kupres za „Vreme“ kaže da ne veruje da će do narednih izbora u Beogradu i drugim lokalnim sredinama, ali i u nekom dužem vremenu neko odgovarati za falsifikovanje, kupovinu ili bilo koju drugu vrstu krivičnog dela koje je urađeno. 

Mada ova izjava ne budi optimizam i poverenje u pravnu državu, sama postavljanje izložbe pokazuje da još uvek postoji građanska svest. Ako ni zbog čega drugog, onda barem da se zabeleži zbog kulture sećanja.

Posledica

Izbori od 17. decembra 2024. su bili i prošli. Izložba govori pod kakvim su okolnostima održani. Ukoliko ohrabri makar ijednog građanina da se pobuni protiv eventualne krađe njegove volje i to javno iznese, ostvariće svoju svrhu. (Vreme)

Više o ovoj temi pročitajte na: