Izborna kombinatorika u Pančevu: Dve liste protiv nasilja, komšije i Vučić za koga se ni ne glasa

Autorski tekst dr Slavice Plavšić povodom lokalnih izbora u Pančevu

Dizajn: Uroš Maksimović

Predstojeći lokalni izbori u gradu Pančevu i u devet okolnih sela koji pripadaju ovoj opštini, ovoga puta se odvijaju prilično tiho i tajnovito, uglavnom na društvenim mrežama.

Javnih okupljanja, konvencija, poziva građana da glasaju je manje nego za predhodne izbore, ili bar nisu toliko vidljivi.

Ukupan broj birača u Pančevu iznosi 106.191, prema najnovijim podacima objavljenim po biračkim mestima, što je za oko 250 birača manje u odnosu na izbore održane 17. decembra 2023. godine.

Vučić na listiću iako se za njega ne glasa

Prva proglašena lista u Pančevu  je Aleksandar Vučić – Pančevo sutra čini koalicija: Socijalistička partija Srbije, Socijaldemokratska partija Srbije, Partija ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije – Solidarnost i pravda, Srpska radikalna stranka, Srpska stranka Zavetnici, Srpska napredna stranka. Ona je, kao i uvek najaktivnija.

Ona u svom nazivu nosi ime Aleksandra Vučića, što je protivzakonito, jer se on, kao predsednik republike, ne bira ni za jednu funkciju.

Izborna kampanja ove stranke, kao što je poznato, traje stalno, samo se pred izbore intenzitet pojačava. Njihovi vredni aktivisti redovno posećuju građane, sistemom od vrata do vrata, noseći spiskove i reklamni materijal.

Privid da Vučić lično šalje poklone građanima

Ovoga puta je to vrlo skromno (bar za Pančevo). Poklanja se kesica sa hemijskom olovkom, blokčetom i upaljačem, naravno sa vidljivim oznakama SNS-a i potpisima predsednika Vučića, čime se još više učvršćuje već opšte prihvaćeno mišljenje da građanima poklone šalje sam predsednik lično.

Naravno, zbog mnogobrojnih teških i istorijskih državničkih odluka koje mora da sprovede, nema vremena da poklone i lično uručuje. Umesto toga, i dalje nam se, sa nacionalnih frekvencija redovno vanredno obraća, objašnjavajući naivnim građanima kako nikada nije bilo teže, kako se gotovo ceo svet urotio i zaverio protiv malene, ali ponosne i nezavisne države Srbije, koja zapravo kao takva i opstaje isključivo zahvaljujući njegovim nadljudskim naporima i neviđenim državničkim sposobnostima.

Kada se donose izuzetno važne odluke na svetskom nivou, kao što je ova sadašnja: usvajanje dekleracije o Srebrenici, e onda dobro dođe mali čas opuštanja i hranjenja ega i sujete, važnim, polušaputavim glasom gospođe J.J. sa ražičaste televizije.

Pre ili posle toga, ne znam baš tačno redosled šahovskih poteza, sa „gorostasom“ iz bratske nam Srpske M.D. ode se i do hrama Sv. Save, po blagoslov patrijarha SPC. Pa će valjda i Bog biti milostiv kad vidi toliku smernost i skrušenost pod velelepnim svodovima najvećeg pravoslavnog hrama na Balkanu i promešati svoje karte baš onako kako našem, prvom do Boga predsedniku, najviše odgovara.

Iza kulisa kupovina glasova

Ono što se dešava iza kulisa, manje-više kao javna tajna pred svake izbore, je kupovina glasova. Sve je poskupelo, pa i cena glasova, koja se po nezvaničnim informacijama kreće od 3000 RSD do čak 80 evra u nekim mestima.

Fenomen je dobro poznat i razrađen i funkcioniše tako što odabrani pojedinci raspolažu sa velikim sumama novca koje dele svojim saradnicima po principu koliko sigurnih glasova donesu. Glasač je u obavezi da dokaže snimkom da je glasao za SNS.

Po obavljenom poslu, uredno se isplaćuje. Sasvim „poštena i regularna“, uobičajena izborna krađa i odlična prilika da se na prodaji obraza i časti, čineći nezakonite radnje, „zaradi“ velika suma novca. Vešti organizatori se hvale da na ovaj način mogu zaraditi i po hiljadu evra i više.

Podsetimo, po zakonu svaka kupovina ili prodaja glasa smatraju se krivičnim delom za koje je zaprećena kazna do pet godine zatvora i onom ko glas kupuje ili prodaje, ili ga dobija ucenom, pretnjom ili na druge nezakonite načine  ( član 156 Krivičnog zakonika).

Da li je iko ikad u Srbiji odgovarao za kupovinu glasova?

Doduše, nije poznato da je u Srbiji  zadnjih desetak godina neko odgovarao za ovo krivično delo, još manje da je bio u zatvoru zbog toga, ali svi učesnici ovih nečasnih radnji treba da znaju da je njihovo delo nečasno, nemoralno i zakonom zabranjeno.

Da ne bude da sa tim nisu bili upoznati kada se pogledaju u ogledalo ili vide svoj lažljivi lik u očima svoga deteta.

Savez vojvođanskih Mađara ključni partner SNS-a

Drugi na listi je Savez vojvođanskih Mađara – dr Pastor Balint. Ovo je najjača manjinska stranka u Skupštini Srbije i treća snaga u pokrajini Vojvodini.

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) je jedan od ključnih partnera vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS). Ova stranka se opisuje kao „most“ između lidera Srbije i Mađarske Aleksandra Vučića i Viktora Orbana.

Prema popisu iz 2022. godine, u Srbiji živi preko 184.000 Mađara i najbrojnija su nacionalna manjina u državi. Oni su većinsko stanovništvo u nekoliko opština u pokrajini Vojvodini. Veliki broj Mađara u Srbiji ima dvojno – srpsko i mađarsko državljanstvo. Time ostvaruju pravo da glasaju na izborima u obe države.

Na prošlim izborima u Mađarskoj, 2022. godine, pravo glasa imalo je oko 60.000 birača iz Srbije.

Pančevo protiv nasilja

Pančevo protiv nasilja – Biram borbu, je treća izborna lista i nju čine: Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Zeleno-levi front, Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani i Pokret slobodnih građana.

Lista  pod brojem tri je široka koalicija koja ne kandiduje jednu osobu već čitav tim ljudi koji želi da se bavi infrastrukturom, razvojem grada i naseljenih mesta i predstavlja se kao jedina prava opozicija na predstojećim lokalnim izborima. Oni su regularno i transparentno, tokom nekoliko dana, na više punktova u gradu, skupili potpise i predali gradskoj izbornoj komisiji.

„Prvo moramo da se rešimo ovog nakaradnog sistema, da vidimo leđa aktuelnom režimu i postavimo sve na noge tako da sistem radi u prilog građanima, ne individualnim koruptivnim načelima. U fokusu nam je infrastruktura, razvoj grada i naseljenih mesta. Kada pobedimo, garantujemo da će stranačko zapošljavanje biti prošlost i da će se selekcija kadrova vršiti na osnovu ličnih kompetencija i stručnih kvalifikacija. Svakako da ćemo se baviti pitanjem javnog prevoza u Pančevu i nastojaćemo da učinimo efikasnijim i jeftinijm nego što je sada. Radićemo na tome da vratimo suštinsku nadležnost mesnim zajednicama, a ne kao što je to danas da one služe samp da se zadovolji forma. Uvešćemo red i kontrolu u urbanistički razvoj grada jer Pančevo zaslužuje da zadrži svoj stari izgled, a ne da se gradilišta dižu mimo stručnog urbanističkog plana. Pančevačke ulice moraju da budu čiste, uredne i osvetljene, a JKP Higijena je sistemski urušavano. Rešićemo problem pasa lutalica i druge komunalne probleme. Radićemo na izgradnji novih objekata i ukudanju liste čekanja za upis dece u vrtiće“, izjavili su za K-013 info čelnici ove koalicije.

POKS i Narodnjaci takođe protiv nasilja

 Pančevo – Protiv nasilja je četvrta proglašena lista a čine je članovi Pokreta za obnovu Kraljevine Srbije-POKS i Narodne stranke. Na mestu broj 4 nalazi se stranka koja je prijavljena pod jako sličnim imenom kao i predhodna pod rednim brojem 3. Ova stranka se pojavila gotovo niotkuda sa sakupljenih 1000 glasova koliko je neophodno. Kako i kada se to desilo, nikom nije poznato. Tek, i oni kažu da će se boriti za bolje i čistije Pančevo, kao i svi ostali.

Među građanima koji prate izbore, vlada uznemirenost i negodovanje zbog prihvatanja imena liste koja je jako slično predhodnoj  i mogućnosti da se građani zbune i da umesto broja tri greškom zaokruže broj četiri, tako da smatraju da je ova, tzv. „fantomska“ ili „flaster stranka“ upravo zbog toga i formirana.

U programu ove stranke se navodi: borba za čistiji vazduh, izgradnja biciklističkih staza od Grada Pančeva do svakog sela na teritoriji Pančeva, kao i za besplatne udžbenike za sve đake. Kao najveći problem u gradu, oni vide urbanistički haos, lošu komunalnu infrastrukturu, nedostatak parkirališta, loš rad JKP Higijena.

Takođe, smatraju da je Pančevu potreban jedan savremeni azil za pse lutalice, koji bi gradu rešio i problem plaćanja prevelikih sudskih troškova zbog ujeda pasa koji su sve češći. Po njihovom mišljenju sve ove probleme povezuje jedan zajednički problem, a to je korupcija (info K-013).

Komšije, ne partija

Grupa Pančevo – Vaše Komšije se nalazi na petom mestu na izbornoj listi. Kažu da su u ušli u ovaj izborni proces složno, nezavisno, samostalno i čisto-komšijski! Osnovala je grupa građana u martu 2023.godine.

„Komšija, ne partija. U Pančevu bi trebalo da se pitaju Pančevke i Pančevci. Mi smo jedina većinska lista koja izlazi samostalno na izbore. Pri tom smo se sami organizovali, nemamo ničiju podršku iz Beograda ili Novog Sada, autohtona smo pančevačka organizacija, i kao takvi smo uspeli jedini da izađemo samostalno na predstojeće izbore. Naša želja je da se u Pančevu pitaju stanovnici ovog grada samostalno bez pritisaka ili ucena od velikih partija“ navode za K-013 članovi ove grupe građana.

Foto: Privatna arhiva

Grupa slobodnih građana, nestranačkih ličnosti, okupljena u udruženje Pančevački glas, apeluje na građane da u što većem broju izađu na izbore u nedelju 2.juna, da ne dozvole da se njihov glas zloupotrebi – kupi ili proda i da izbori proteknu u fer i demokratskoj atmosferi i u skladu za zakonom.

Delove ili ceo tekst moguće uzeti samo uz odobrenje redakcije Kompas-info.com ili autora: slavica.plavsic@gmail.com