Izbori u Indiji: Modi proglasio pobedu, pomogli koalicioni partneri

Modijev Nacionalni demokratski savez (NDA) osvojio 294 mesta. To je  više od 272 mesta potrebnih za obezbeđivanje većine, ali ipak manje nego što se očekivalo

Glasanje na parlamentarnim izborima u Indiji, april 2024. (Foto: FoNet / AP)

Premijer Indije, Narendra Modi, proglasio je pobedu svoje koalicije na opštim izborima. Tvrdi da je dobio mandat da nastavi sa svojim političkim planom, iako je njegova stranka izgubila dosta mesta zbog jačanja opozicije.

Građani Indije glasali su za 543 poslanika u donjem domu parlamenta.

Zvanični rezultati indijske Izborne komisije u sredu pokazali su da je Modijev Nacionalni demokratski savez (NDA) osvojio 294 mesta. To je  više od 272 mesta potrebnih za obezbeđivanje većine, ali ipak manje nego što se očekivalo, prenosi AP.

Opoziciona koalicija INDIA dobila je 232 mesta.

Kongresna partija osvojila je 99 mesta, poboljšavši svoj rezultat za 52 mesta u odnosu na izbore 2019. godine. Među njenim ključnim saveznicima, „Samajwadi“ partija je osvojila 37 mesta u severnoj državi Utar Pradeš, „All India Trinamool Congress“ osvojila je 29 mesta u državi Zapadni Bengal, a „Dravida Munnetra Kazhagam“ 22 mesta u južnoj državi Tamil Nadu.

Koliko je dobio Modi?

Što se Modijeve hindu-nacionalističke stranke „Bharatiya Janata Party“ (BJP) tiče, ovo je prvi put otkako je 2014. došla na vlast, da nije uspela da osvoji većinu samostalno. Dobili su 240 mesta, znatno manje od rekordnih 303, koliko su osvojili na izborima 2019. godine.

Za Modija koji je očekivao ubedljivu pobedu to je zapanjujući udarac. Tokom kampanje prognozirao je da će njegova stranka verovatno osvojiti 370, a njegovi saveznici još 30 mesta.

I šta sad?

Sada zavisi od podrške ključnih saveznika, uključujući „Telugu Desam Party“ u južnoj državi Andra Pradeš sa 16 mesta i „Janata Dal (United)“, koja je osvojila 12 mesta u istočnoj državi Bihar, kao i od manjih grupa.

Šta su poručili birači?

I dok Modi ističe ukazano mu poverenje i proglašava “pobedu najveće svetske demokratije”, list “Times of India” ocenjuje da se “indijski birači (ipak, prim. aut.) ne mogu uzimati zdravo za gotovo.”

„Birači su jasno pokazali da su poslovi i ekonomske aspiracije bitni. Ekonomska poruka iz rezultata je da su poslovi važni“, ističe list.

Više od 640 miliona glasova dato je na maratonskim izborima održanim tokom šest nedelja u najvećoj demokratskoj pokaznoj vežbi na svetu.

Suočeni sa iznenađujućim padom podrške BJP-a, izazivači su tvrdili da su takođe odneli neku vrstu pobede, a glavna opoziciona Kongresna stranka poručila je da su izbori bili „moralni i politički gubitak“ za Modija.

 “Modijeva garancija”

Uprkos neuspehu, Modi je obećao da će ispuniti svoje izborno obećanje – da će indijsku ekonomiju pretvoriti u treću po veličini na svetu (trenutno je na petom mestu) i da neće izbegavati da nastavi sa svojim planom.

Rekao je da će unaprediti indijsku odbrambenu proizvodnju, podstaći otvaranje radnih mesta za mlade, povećati izvoz i pomoći poljoprivrednicima.

„Ova zemlja će dočekati novo poglavlje velikih odluka. To je Modijeva garancija“, poručio je.

Reč pristalica i kritičara

Pre Modija samo je Džavaharlal Nehru uspeo da zadrži vlast u trećem mandatu, bio je premijer Indije od 1947. do 1964. godine. Pre nego što je Modi došao na vlast, zemljom su trideset godina upravljale koalicione vlade.

U svojih 10 godina na vlasti, Modi je transformisao politički pejzaž Indije, dovodeći hindu nacionalizam, nekada marginalnu ideologiju u Indiji, u mejnstrim, što je zemlju ostavilo duboko podeljenom.

Pristalice ga vide kao samostalnog, snažnog lidera koji je poboljšao položaj Indije u svetu.

Kritičari kažu da je indijska demokratija izložena sve većem pritisku zbog njegove taktike “čvrste ruke” koja se koristi za pokoravanje političkih protivnika, gušenje nezavisnih medija i suzbijanje neslaganja.

Izbori u sedam faza

Parlamentarni izbori u Indiji počeli su 19. aprila i održani u sedam faza. Pravo glasa imalo je oko 970 miliona birača.

Radi bezbednosti, glasanje je organizovano u sedam faza 19. i 26. aprila, 7, 13, 20. i 25. maja, a poslednja je bila 1. juna.

Kompas / AP

Pročitajte i: