IZBORI 2024 Kako se skupljaju potpisi podrške: Da li ponovo imamo fantomske liste?

Međuvreme, njuzleter nedeljnika Vreme, otkriva da su se i za junske izbore u Beogradu već pojavile fantomske liste.

Ilustrativna fotografija (Izvor: Envato)

Liste koje žele da izađu na izbore moraju da skupe overene izjave građana koji podržavaju njihovu kandidaturu. Za parlamentarne izbore potrebno je deset hiljada potpisa, a za izbore u Beogradu tri hiljade.

Kakva je procedura?

Partije ili pokreti obično “na sva zvona” – društvene mreže, sajt, mediji – oglase gde i kada skupljaju potpise.

Na to mesto moraju pozvati notara ili opštinskog overitelja. Notari za taj posao dobijaju 30 dinara po potpisu, overitelja nema previše i valja ih rezervisati. Uz to, oni moraju lično videti građanina koji daje podršku i proveriti mu ličnu kartu.

Koliko to traje?

„Za overu potpisa potrebna su tri minuta, ili dva, ako je overitelj motivisan i ako ima gužve“, kaže za Međuvreme izvor koji je u ovom procesu učestvovao više puta.

Dakle, jedan overitelj ili notarski pomoćnik može overiti dvestotinak potpisa za osam sati. Zato se potpisi skupljaju danima, na mnogo lokacija.

Ko je koliko (već) i kako skupio?

Doktor Dejan Žujović, koji je stekao popularnost tokom pandemije, objavio je na Fejsbuku poziv za samo jedno trosatno skupljanje potpisa. Na kraju je navodno skupio 3.224 potpisa i predao listu „Za zeleni Beograd – Kad ako ne sad – Dr Dejan Žujović“.

Pokret „Ćale ovo je za tebe“ Petra Đurića nigde nije oglasio da skuplja potpise, piše Međuvreme. I oni su predali 3.134 potpisa.  Đurić nije odgovorio kada su i gde skupljeni potpisi, ali je negirao da je njegova lista rovac koji treba da glumi opoziciju.

Pokret „1 od 5 miliona“ je prikupljao potpise mahom na Vidikovcu i još par lokacija. Skoro sve potpise im je overio notar Žarko Mihailović sa Čukarice. Na pitanje kada je overio tolike potpise nije odgovorio. 

Činjenica je pak da se potpisi ne mogu skupiti, ako se uopšte ne skupljaju. Te da overitelji imaju samo po dve ruke.

A zašto režim pravi lažne liste?

 „Prvo, da se punjenjem listića obesmisli opozicija i raspu opozicioni glasovi. Drugo, da što više glasova ostane ispod cenzusa – jer i Paju Patka da stavite na listić, poneko će da zaokruži“, kaže za Međuvreme Zoran Alimpić iz Demokratske stranke, koji je za decembarske izbore bio član Gradske izborne komisije.

Ceo tekst možete pročitati u Međuvremenu, prijava je jednostavna, a kako do nje pogledajte na OVOM LINKU.