Ivan Vujačić: Srbija je napustila evropski put, samo niko to ne sme da kaže

„Mi imamo spoljnu politiku koja dovodi do toga da stojimo u mestu jer stagniramo u reformama još od 2015. godine i kada pogledate ocene u godišnjim izveštajima tu nema nikakvog napretka“, kaže Vujačić.

Ivan Vujačić (Foto: Vreme / Marija Janković)

Stvari u svetu su takve da se više ne može biti u špagi između Zapada i Istoka, kaže za „Vreme“ iskusni političar i diplomata Ivan Vujačić. On smatra da je Srbija odluku donela.

Ima li Srbija spoljnu politiku?

„Mi imamo spoljnu politiku koja dovodi do toga da stojimo u mestu jer stagniramo u reformama još od 2015. godine i kada pogledate ocene u godišnjim izveštajima tu nema nikakvog napretka“, kaže Vujačić. „Ono čemu se nadao Zapad, uz veliku unutrašnju podršku Vučiću, trebalo je da bude iskorišćeno upravo za zaokret u spoljnoj politici. Da bi se završio taj zaokret morate da imate veliku unutrašnju podršku. To je nešto, na primer, što Đinđić nije razumeo kada se zaleteo sa predlozima o Kosovu a nije imao dovoljnu podršku u zemlji. Srbija je tu šansu propustila, sada stojimo u nekom limbu i ne znamo kako će dalje ići događaji.“

O ulozi Amerike i ambasadora Kristofera Hila

„Amerika i Srbija su u normalnim odnosima i to je dobro. Imamo podršku za ulazak u Evropsku uniju. Hil je u međuvremenu bio na više mesta, teško da bi on mogao da zna nešto više u odnosu na period kada je ranije bio ovde. Došao je sa dva zadatka: da se Kosovo nekako reši i da se ruski uticaj minimizira. U obe stvari bio je neuspešan. Inače, SAD je pokazala da je ne zanimaju naše prilike i stanje demokratija. To je skoro pa otvoreno ali je u skladu sa idejom da je reč o poslu Evropljana“.

Zašto vlast stalno govori da je Srbija pod strašnim pritiskom?

„Ono što je jasno svima jeste da je više puta pravljena velika panika, ali da se ništa nije dešavalo. Vlast je izgubila kredibilitet kada priča o tome. S druge strane, kada je reč o pritiscima, nas ništa i niko ne obavezuje. Na nama je da razjasnimo da li želimo u Evropsku uniju ili ne.“ (Vreme)

Više o ovoj temi čitajte na: