Tiringija i Vajmar izrazili žalost povodom smrti Ivanjija

Zvaničnici nemačke pokrajine Tiringije i grada Vajmara izrazili su u petak žaljenje zbog smrti Ivana Ivanjija. Jugoslovenski i srpski književnik je preživeo nacističke logore Buhenvald i Aušvic.

Tiringija i grad Vajmar su izrazili duboko žaljenje zbog smrti Ivana Ivanjija, srpskog pisca, novinara, prevodioca i diplomate, pre·ivelog fabrika smrti Buhenvald i Aušvic. (Foto: Martin Schutt, dpa)

Ivanji je preminuo u 96. godini u Vajmaru, saopštila je gradska vlast. Svega nekoliko sati pre smrti prisustvovao je otvaranju novog muzeja o prisilnom radu u u Vajmaru, javila je dpa.

Ivanji je od 2020. bio počasni građanin Vajmara.

Preživeo nacističke logore smrti i …

Kao Jevrej, Ivanji je 1944. uhapšen u okupiranom Novom Sadu i, preko logora Subotica i Baja, 27. maja iste godine deportovan prvo u Aušvic, a zatim u Buhenvald, upravo kod Vajmara.

„Sa dubokom tugom se opraštam od Ivana Iavnjija, koji nas je napustio samo nekoliko sati nakon što je simboličnim činom otvorio muzej o prisilnom radu pod nacional-socijalizmu“, objavio je na Iksu premijer Tiringije Bodo Ramelov.   

Gradonačelnik Vajmara naglasio je da je smrću Ivanjija grad „izgubio izuzetnu ličnost koja je njim i nasleđem Buhenvalda bila duboko povezana“.

… do doslovce poslednjeg dana se borio protiv zametanja zločina

Posle Drugog svetskog rata radio je kao prevodilac za vladu Jugoslavije i Josipa Broza Tita. Od 1974. do 1978. bio je ataše za kulturu u jugoslovenskoj ambasadi u Bonu.

Radio je kao novinar, objavljivao pesme i romane i prevodio dela nemačkih pisaca, uključujući Gintera Grasa, Bertolta Brehta, Maksa Friša i Hajnriha Bela.

Ivanji, koji važi za jednog od najznačajnijih srpskih pisaca, od 1992. je živeo u Beču i Beogradu.

On je često boravio u Vajmaru i u memorijalnom centru Buhenvald, gde je kao svedok vremena doprinosio očuvanju sećanja na žrtve nacističkog genocida nad Jervrejima i patnje logoraša. U gradskoj kući u Vajmaru je povodom njegove smrti izložena knjiga žalosti.

Kompas