Komemoracija Ivanu Ivanjiju, čoveku za pamćenje

U Domu omladine Beograda danas je održana komemoracija Ivanu Ivanjiju, piscu, prevodiocu i preživelom Holokausta.

Odlaskom Ivana Ivanjija otišao je jedan od poslednjih preživelih svedoka Holokausta, pisac, prevodilac i čovek za pamženje. (Jovana Gligorić)

Ivanji je preminuo 9. maja u 96. godini života, u u Vajmaru, svega desetak kilometara od logora u koji je sa 16 godina deportovan. 

Na komemoraciji su govorili Filip Švarm, Sonja Liht, Tibor Varadi, Vladimir Arsenijević i Andrej Ivanji.

Čovek za pamćenje

“Ako Ivan za nekoga nije čuo, činilo se da taj nije ni postojao. Ako o nekom događaju nije znao, taj događaj kao da se nije ni desio”, rekao je Filip Švarm, podsetivši da je Ivanji za sebe govorio kako je najstariji saradnik nedeljnika “Vreme”. 

“Smrt fašizmu, sloboda narodu, druže Ivane! Prazninu koju ostavljaš nema ko da popuni”, reči su kojima se Švarm oprostio od Ivanjija.

Jedna od poslednjih karika u lancu pamćenja Holokausta

“Iako u 96. godini, bio je prepun planova, bez zadrške kada je reč o prošlosti, uvek svestan sadašnjice, nikada bez odgovora ni na jedno pitanje”, rekla je Sonja Liht.

Ona je napomenula da je Ivanji bio vrlo kritičan prema izraelskoj eliti, zgrožen stradanjem ljudi u Gazi, te da je stalno podsećao kako je moderni Izrael zamišljen kao multikulturalan. 

“Ivan Ivanji je bio moja poslednja karika u lancu koja me povezivala sa Holokaustom, rekla je Liht i dodala da su ga njeni roditelji preživeli, ali da je samo njena porodica izgubila više od 50 članova. 

J.G./Vreme, Kompas

Više o ovome pročitajte na: