Zoran Pašalić: Položaj LGBTI osoba u Srbiji se popravlja iz godine u godinu

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da se položaj LGBTI osoba u Srbiji popravlja iz godine u godinu i da je poboljšana njihova sistemska zaštita, ali da se oni i dalje susreću sa diskriminacijom, predrasudama i napadima, saopšteno je iz te institucije.

Foto: FoNet/Milica Vučković

Pripadnici LGBTI populacije su ravnopravni građani ove države i ne smeju biti diskriminisani zbog svog rodnog identiteta ili seksualne orijentacije. Međutim, oni se u svakodnevnom životu i dalje susreću sa diskriminacijom, predrasudama, govorom mržnje i napadima zbog čega im je potrebna jača institucionalna podrška, rekao je Pašalić povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije.

Pašalić je naglasio da borba protiv svih oblika diskriminacije, uključujući one zasnovane na seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu, predstavlja prioritet rada institucije na čijem je čelu i najavio da će nastaviti da se zalaže za uklanjanje svih barijera koje ih sprečavaju da u potpunosti ostvare svoja građanska, politička, ekonomska, društvena i kulturna prava.

Nastavićemo sa aktivnostima za unapređenje položaja LGBTI osoba u Srbiji, jer se diskriminacija po bilo kojem osnovu ne sme tolerisati, poručio je on.

Pašalić je ponovo pozvao pripadnike LGBT populacije da se u vezi sa svim problemima sa kojima se susreću obrate instituciji Zaštitnika građana.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije se obeležava 17. maja u znak sećanja na taj dan 1990. godine kada je Svetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost sa liste bolesti.

FoNet