Albanski portal: Vlada Kosova do 10. maja ZSO šalje Ustavnom sudu

Vlada Kosova će nacrt statuta Zajednice srpskih opština u maju poslati Ustavnom sudu. To je jedan od međukoraka na putu Kosova ka Savetu Evrope, navodi portal Albanijan post.

Skupština Sveta Evrope treba da glasa za ulazak Kosova u članstvo. Potom Priština treba da se pomeri ka formiranju Zajednice srpskih opština, za konačno zeleno svetlo, navodi ALbanijan post. (Foto: Envato)

Vlada Kosova načelno se dogovorila sa međunarodnom zajednicom da do 10. maja pošalje Ustavnom sudu na razmatranje Nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, javio je portal u petak popodne.

Pre toga, Generalna skupština Saveta Evrope na glasanju 16. aprila treba da podrži zahtev Kosova da bude primljeno u tu međunarodnu organizaciju.

Planirano je da Nacrt statuta ZSO, koji je napisala EU, kosovska vlada uputi Ustavnom sudu na predlog ministra administracije i lokalne samouprave Eljberta Krasnićija.

Prema izvorima Albanijan posta, to će biti uslov za Prištinu kako bi Komitet ministara Saveta Evrope, na sednici 16. i 17. maja, prihvatio Kosovo kao članicu te organizacije.

Vlada Kosova je pristala na taj potez u zamenu za članstvo u Savetu Evrope, navodi Albanijan post, a prenosi Kosovo onlajn.

Podseća se da je neophodan korak koji zahteva međunarodna zajednica upućivanje Nacrta statuta ZSO Ustavnom sudu, a ne i odluka tog suda, što je, dodaju, navedeno u izveštaju Dore Bakojani, u kojem stoji da „Kosovo treba da preduzme suštinske i opipljive korake za sprovođenje svih članova sporazuma u ​​Briselu i Ohridu, uključujući i osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom“.

Taj „suštinski“ i „opipljivi“ korak biće upravo slanje Nacrta na razmatranje Ustavnom sudu.

„Ako Vlada uputi Nacrt statuta Ustavnom sudu, nastaviće se procedure za članstvo u Savetu Evrope, a u međuvremenu se čeka odluka suda o tom dokumentu. Šta će se dalje dešavati, zavisi od odluke Ustavnog suda“, konstatuje Albanijan post (Fonet)