Vučić u Francuskoj o Kosovu, rafalima… (VIDEO)

Dnevnim redom posete predsednika Aleksandra Vučića Francuskoj dominiraće pitanje ulaska Kosova u Savet Evrope i nabavka francuskih vojnih aviona za Vojsku Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u važnoj poseti Parizu. Između ostalog, razgovaraće o kupovini 12 francuskih lovaca rafal za Vojsku Srbije. (TheDigitalArtist, Pixabay)

Nema nikakve sumnje da će dijalog Beograda i Prištine i pitanje Kosova u Savetu Evrope biti jedna od ključnih tema razgovora sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je dodao da je Srbija blizu dogovora oko kupovine borbenih aviona „rafal“.

Vučić je, novinarima u Parizu, rekao da su ti avioni među najboljima u svetu, a da Srbija nabavlja robu koju može da dopremi u Srbiju.

„Želimo mi američke, kineske, ruske aviona, ali koje možemo da kupima i da nam dostave? Mi bismo kupili još aviona i na nekom drugim mestima, nije problem u novcu, na računu imamo skoro četiri milijarde evra. Problem je u deficitu koji želite da bude manji, nama je dug na nivou 48,5 odsto. Kupili bismo još, ali ne možemo da dovučemo“, rekao je on.

Aleksandar Vučić o avionima „rafal“ (Video: FoNet)

Vučić je objasnio da je delegacija Srbija imala razgovore sa predstavnicima DASO grupe o svim vidovima saradnje, kao i da su pre toga vođeni „ne laki“ razgovori, kako bi se sporazum potpisao za 15-20 dana i krenulo u realizaciju.

Prema njegovim rečima, delegaciji sada predstoje razgovori sa fransukom kompanijom za prenos i trgovinu električnom energijom na temu hidroelektrana, obnovljivih izvora energije, do nuklearnih elektrana.

Vučić je za po podne najavio razgovore u Senatu, odnosno večeru i razgovor sa predsednikom Emanuelom Makronom.

„Želim da čujem Makrona, kao domaćina i lidera velike zemlje“, rekao je Vučić podsećajući na projekte sa francuskom državom.

Prema njegovim rečima, Srbija gradi metro i ne kasni u tom procesu.

„Srbija će 2028. godine imati metro u Beogradu, ali treba da razgovaramo da oni pošalju svoje ljude, da nam pomažu u upravljanju metroom“, dodao je Vučić.

On je dodao i da očekuje otvorene razgovore oko situacije u svetu, sukobima u Gazi, Ukrajini…

„Nadam se nekakvom dogovoru kada je reč o Izraelu i Palestini, ali sam veliki skeptik po pitanju Ukrajine i onoga što će tamo da se zbiva“, konstatovao je Vučić.

Kada je reč o razgovorima sa francuskom kompanijom o nuklearnim elektranama, Vučić je rekao da će im se pridružiti mladi srpski naučnici koji žive i rade u Parizu.

„Nisam u stanju da komentarisem tupave komentare ljudi o nuklearnom otpadu i sav besmisao“, dodao je.

Vučić je najavio sutra sastanke sa francuskom privredom, podsećajući da francuske koimpanije u Srbiji zapošljavaju 11.125 ljudi, a da je 80 odsto franuskih investicija na Zapadnom Balkanu u Srbiji. (Fonet)

Aleksandar Vučić je u dvodnevnoj poseti Parizu (Video: FoNet)