Vučić sa kineskim ambasadorom: S nestrpljenjem čekamo posetu predsednika Sija

Kineski predsednik će u Srbiji boraviti 7. i 8. maja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se sa ambasadorom Kine Li Mingom, Beograd, 6. maj 2024. (Foto: FoNet / Zoran Mrđa)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorom Kine u Beogradu Li Mingom i tim povodom na Instagramu objavio da je reč o poslednjim pripremama za posetu kineskog predsednika Si Đinpinga, koja je prema njegovim rečima, “za Srbiju od najvećeg značaja u svakom smislu”.

„Čast koju svojim dolaskom čini našoj zemlji, nemerljiva je za sve nas, pogotovo imajući u vidu planove Srbije za snažno ubrzanje sveopšteg razvoja, kao i globalni geopolitički kontekst. Ponosni na čelično prijateljstvo sa Kinom, sa nestrpljenjem čekamo posetu predsednika Sija, uvereni da će naše gostoprimstvo pokazati koliko Srbija ceni partnerstvo sa ovom velikom zemljom“, poručio je Vučić.

Kineski predsednik će u Srbiji biti 7. i 8. maja.

Kako je juče izjavio Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije, na stolu će biti širok spektar tema o kojima će se razgovarati, od političkih do ekonomskih, ali i onih iz domena kulture.

„Verovatno će se govoriti i o projektima u Srbiji u okviru EXPO 2027 i šireg investicionog ciklusa koji se odnosi na ‘Skok u budućnost 2027’, kako je to Vlada najavila, gde će dosta radova izvoditi, upravo, kineske kompanije“, rekao je Stanić za RTS. S druge strane, kazao je Stanić, jedan od naših najvećih izvoznika su upravo kompanije u većinskom kineskom vlasništvu, tako da je to širok spektar tema.

FoNet

Pročitajte i: