Odloženo glasanje o rezoluciji UN o Srebrenici

Ambasador Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija potvrdio je za N1 Sarajevo da je odloženo glasanje o rezoluciji o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, planirano za 2. maj.

Savet bezbednosi UN hitno će raspravljati o nastavku brutalne vojne kampanje Izraela u Rafi, na jugu Pojasa Gaze. (Foto: FilipFilipovic, Pixabay)

U ovom trenutku znamo da sednica neće biti 2. maja, zbog toga što danas šaljemo tekst rezolucije na reviziju, ukoliko zemlje članice UN imaju još neke predloge na tekst. Generalna skupština će biti sigurno nakon 6. maja, zavisno od rasporeda sednica, što ćemo znati u utorak, rekao je Lagumdžija.

„I misija BiH u UN je učestvovala u ovoj odluci, kako bi se onima kojima treba vremena ili onima koji su spremni na veće razumevanje teksta rezolucije, da su kao grupa prijatelja i sponzora rezolucije otvoreni za dalje konsultacije, rekao je Lagumdžija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Njujorku da su SAD, Nemačka i druge zemlje pojačale lobiranje za rezoluciju o Srebrenici, zahvaljujući kampanji koju Beograd vodi protiv njenog usvajanja.

FoNet

Pročitajte i: