U Srbiji prošle godine zaposleno 52.000 stranaca

Prošle godine Srbija je strancima izdala više od 50.000 radnih dozvola. Odakle strani državljani dolaze u Srbiju da rade? Najviše je Kineza, Rusa i Turaka.

Izvor: Envato

U Srbiji je prošle godine izdato više od 52.000 radnih dozvola strancima, što je skok od skoro 70 odsto u odnosu na prethodnu godinu, objavio je RTS, a prenosi FoNet.

Samo u Beogradu je 30.000 stranih radnika više, ali i dalje dalje nedostaju svi profili. Neke procene su da nedostaje oko 20.000 vozača i otprilike isto toliko radnika u ugostiteljstvu. Među pridošlima, najviše je radnika iz Kine, 10.000 i Rusije – 8.000. Slede državljani Turskei Indije, sa 5.500 i 3.000 iz Indije, potom idu Kuba, Nepal, Bangladeš i, konačno, zemlje iz susedstva.

Srbija je među potpisnicama Globalnog sporazuma o migracijama koji treba da štiti migrante, ali i bude u funkciji održivog razvoja. „Programski okvir uključuje da se analizira tržište rada, da se radi na informativnim sistemima kao na primer Welcome to Serbia, kao jedan od primera dobrih praksi koje treba pratiti“, ukazala je Donatela Bradić iz Međunarodne organizacije za migracije UN (IOM).

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić, za vreme čijeg je mandata kao ministarke za rad i započela izrada zakona o zapošljavanju stranaca i potpisano više međudržavnih sporazuma, kaže da su se ti radnici pokazali kao dobri i da su se porodično brzo integrisali.

Prioritet Srbije – povratak onih koji su otišli

„Ono što jeste neminovno je ta migracija radne snage i migracija iz inostranstva, ali prioritet svih naših aktivnosti jeste da se naši ljudi koji su, nažalost, nekih prethodnih godina u potrazi za poslom otišli, da se vrate“, kazala je Darija Kisić.

Nije tajna da je Evropska unija obezbedila velika sredstva za afričke zemlje, pre svega Maroko, Tunis i druge, odakle namerava da privuče talente.

Srbija je počela izradu prve liste deficitarnih zanimanja, a strani državljani sa traženim kvalifikacijama neće morati da čekaju odobrenje Nacionalne službe za zapošljavanje. Taj spisak će biti podložan izmenama, jer ako se utvrdi da u nekim strukama više ne manjka radnika i da bi novopridošli strani radnici mogli da ugroze posao domaćim, Vlada će ih brisati sa spiska deficitarnih poslova. (FoNet)

Više o ovoj temi čitajte na: