Svesrpski sabor: Usvojena Deklaracija o zaštiti nacionalnih interesa

Vlade Srbije i Republike Srpske danas su na zajedničkoj sednici u Palati Srbija u Beogradu, u okviru Svesrpskog sabora, jednoglasno usvojile Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnost srpskog naroda.

Milorad Dodik i Aleksandar Vučić, 8. jun 2024 Beograd (Foto: FoNet I Aleksandar Barda)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je pre usvajanja deklaracije da se u tom dokumentu govori o Kosovu i Metohiji, poštovanju Rezolucije 1244 Ujedinjenih nacija, ali i o dijalogu i poštovanju sporazuma.

Predsednik RS Milorad Dodik poručio je da je deklaracija nacionalni dokument koji rehabilituje sprske nacionalne interese, „a srpski nacionalni i državni interes nemaju alternativu“.

Deklaracijom su, kako je istakao, obuhvaćeni svi važni aspekti odnosa Srbije i RS, a između ostalog, i to da će RS 15. februar obeležavati i kao Dan Republike Srpske, dok će 9. januar biti Dan nastanka RS.

Deklaracija će biti prosleđena parlamentima Srbije i RS na usvajanje.

Vlade su jednoglasno usvojile i odluke o raspisivanju međunarodnog konkursa za idejno rešenje spomenika posvećenih jasenovačkim žrtvama i o realizaciji odluke za izgradnju memorijalnih centara posvećenih jasenovačkim žrtvama.

FoNet