Preimenovanje ulica u Srebrenici: Nijedna ne nosi naziv žrtava genocida

U izboru novih imena, kao i u glasanju u Skupštini, u kojoj većinu imaju politički predstavnici Srba, nisu učestvovali predstavnici bošnjačkog naroda

Srebrenica (Foto: FoNet/srebrenica.gov.ba/printscreen)

Skupština opštine Srebrenica odlučila je danas da promeni nazive ulica u tom gradu i u selu Skelani, a u glasanju nisu učestvovali bošnjački odbornici, koji su prethodno predložili da se ta tačka skine sa dnevnog reda.

Nijedna ulica ne nosi naziv žrtava genocida, javlja Radio Slobodna Evropa, navodeći da novim predlogom deo Ulice Maršala Tita postaje Ulica Republike Srpske, a Trg Mihajla Bjelakovića, imenovan po partizanskom heroju koji je poginuo u borbi protiv ustaša 1944. u tom gradu, postaje Trg Republike Srpske.

U izboru novih imena, kao i u glasanju u Skupštini, u kojoj većinu imaju politički predstavnici Srba, nisu učestvovali predstavnici bošnjačkog naroda.

Uoči sednice, Misija OEBS-a pozvala je vlasti u Srebrenici da ne usvajaju predlog o preimenovanju ulica u tom gradu, u kojem je u julu 1995. godine počinjen genocid nad Bošnjacima.

U Srebrenici ima dvadesetak ulica, od kojih je većina dobila nazive polovinom 20. veka, a 1996. godine je odlukom lokalne skupštine, koju su činili odbornici srpske nacionalnosti, odlučeno da se svi nazivi ulica promene. Potom su, odlukom nove skupštinske većine 2002. godine, u kojoj je bilo i Bošnjaka, vraćeni stari nazivi ulica.

FoNet