Srbija sa delegacijom EU radi na reformskoj agendi za primenu Plana rasta za Zapadni Balkan

“Plan rasta će približiti region jedinstvenom tržištu EU, odnosno produbiti regionalnu ekonomsku integraciju”, istakao je Žiofre, podsetivši da je reč o fondu od ukupno šest milijardi evra

Šef misije EU u Beogradu Emanuel Žiofre. (Foto: FoNet / Aleksandar Barda)

Ministarka za evropske integracije Srbije Tanja Miščević izjavila je danas da se sa delegacijom Evropske unije radi na reformskoj agendi za primenu Plana rasta za Zapadni Balkan, kojim se obaveze u oblasti državne pomoći preuzimaju do kraja 2027. godine, iako Srbija ne zna da li će 1. januara 2028. godine biti u članstvu EU.

Tanja Miščević je, na konferenciji posvećenoj kontroli državne pomoći, rekla da se po izradi reformske agende do kraja godine mogu ispuniti merila za pregovaračko poglavlje 8, odnosno dobiti „zeleno svetlo“ Evropske komisije da se otvori klaster dva, kojem to poglavlje pripada.

Sve ovo predstavlja značajanu izmenu koncepcije i logike pregovora, konstatovala je ona i podsetila da su prilikom ranijih prijema država članica obaveze koje se tiču državne pomoći ostavljane za sam kraj pregovora.

“Srbija zna svoje obaveze u ovoj oblasti od 2016. godine i najvažniji od svih – Železaru Smederevo, je uspešno rešila, dok je odgovoreno i na sve ostale individualne slučajeve”, rekla je Tanja Miščević.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je da Srbija ima novi zakon o kontroli državne pomoći, kao i Komisiju za kontrolu državne pomoći, koja bi ulogu kao regulatora i nezavisne institucije trebalo da demonstrira u radu.

Prema njegovim rečima, zakonodavni okvir u narednom periodu treba unaprediti kako bi bio usklađen sa pravnim tekovinama EU, neophodno je izraditi šeme državne pomoći i akcioni plan koji će biti usklađeni sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

“Komisija bi u svom radu trebalo da pokaže kredibilitet”, rekao je Žiofre. “Plan rasta će približiti region jedinstvenom tržištu EU, odnosno produbiti regionalnu ekonomsku integraciju”, istakao je Žiofre, podsetivši da je reč o fondu od ukupno šest milijardi evra, od kojih su dve milijarde donacije, a četiri krediti.

“Za svaku zemlju pojedinačno postoji plan reformi koje treba sprovesti”, dodao je. “Nadamo se da reformska agenda uskoro bude završena kako bismo prvi novac mogli dobiti do leta”, dodao je Žiofre.

Španski ambasador Huan Hose Sans Aparisio poručio je da Španija snažno zagovara članstvo Srbije u EU i da zato s partnerskim zemljama Slovačkom i Italijom sprovodi program EU podrške unutrašnjem tržištu i podršku Komisiji za kontrolu državne pomoći.

“Važno je podići svest o državnoj pomoći iz ugla javnosti, odnosno važno je dobro upravljanje javnim fondovima na korist građana kojima svi mi odgovaramo”, rekao je Aparisio. Predsednik Komisije za kontrolu državne pomoći Vladimir Antonijević istakao je da rad tog tela i dalje predstavlja nepoznanicu za širu javnost, a njena nadležnost je da ocenjuje postojanje i usklađenost državne pomoći sa pravilima o njenoj dodeli.

FoNet