Generalštab: Modeli obaveznog vojnog roka kod Vučića ovog meseca

Načelnik generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović je za današnju Politiku rekao da će procenu i predlog za vraćanje obaveze služenje vojnog roka, sa predlogom modela do kraja meseca dostaviiti predsedniku Aleksandru Vučiću.

Glavni general srpske vojske je najavio da će predsednik Vučić do kraja meseca u šakama imati predlog više modela obaveznog služenja vojnog roka. (Foto: Vojska Srbije)

Budući da smo zadatak dobili od vrhovnog komandanta, ne bi bilo korektno da pre dostavljanja traženog predloga, u javnosti govorim o njegovom sadržaju, naveo je Mojsilović.

On je objasnio da je Generalštab razradio više mogućih modela služenja vojnog roka, sa jasno identifikovanim pozitivnim i negativnim efektima, na osnovu čega je prepoznat i izdvojen optimalan model.

Govoreći o situaciji na Kosovu, Mojsilović je rekao da je zaštita osnovnih ljudskih prava na Kosovu i Metohiji i dalje neadekvatna, i pored prisustva međunarodnih snaga bezbednosti.

Te napade vidim kao deo operacija zastrašivanja preostalog srpskog stanovništva, koje za cilj ima puzeće etničko čišćenje, odnosno Kosovo i Metohiju bez Srba, dodao je on.

Mojsilović navodi da je bezbednosna situacija u Kopnenoj zoni bezbednosti relativno stabilna, iako bezbednosnu pretnju predstavlja „samostalno pojavljivanje kosovske policije u zahvatru administrativne linije“, što nije u skladu sa sporazumima potpisanim sa Kforom.

Vojska Srbije ima profesionalnu saradnju sa Kforom, a cilj je jačanje bezbednosti i postepeno rešavanje svih pitanja, u otvorenom dijalogu i u skladu sa političkim odlukama, dodaje načelnik Generalštaba.

Kfor vidimo kao jedinu legitimnu oružanu formaciju na Kosovu i Metohiji, poručio je Mojsilović.

Upitan o smrtnom slučaju i pogibiji zastavnika Mijodraga Toškovića na vojnom poligonu Orešac, Mojsilović je rekao da Komisija i dalje radi na rasvetljavanju svih okolnosti tragičnog događaja na kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

Pratimo stanje starijeg vodnika Branka Vojvodića, koji se – zahvaljujući pravovremenoj reakciji – uspešno oporavlja na VMA, rekao je on. 

Fonet