LGBT porodice pred zidom odbacivanja i neprepoznavanja

Istopolni roditelji se ne suočavaju samo sa odbacivanjem društva zbog uvreženih predrasuda. Tu je i strah kako će njihova deca prolaziti u društvu ili kod lekara. Naleću na probleme i jer ih zakon jednostavno ne prepoznaje.

Izvor: Envato

Dugine, odnosno LGBT porodice u Srbiji žive uz mnogo izazova. Jedan od velikih je to što su pravno nevidljive, rekla je predstavnica organizacije Labris Aleksandra Gavrilović. Na primer, ona u zajednici sa svojom partnerkom ima troje dece, a domaći zakon je vidi kao samohranu majku. “To svakako utiče na nesigurnost moje porodice i na razne probleme sa kojima se suočavamo”, rekla je Gavrilovićeva za Fonetov serijal Stigma.

Porodice istopolnih roditelja nisu zakonski uređene. Biološki roditelj stoga nikada nije siguran hoće li, u slučaju njegove bolesti ili smrti, drugi roditelj imati pravo da se stara o zajedničkom detetu. Zakon takvog partnera ne prepoznaje kao drugog roditelja, rekla je.

To neprepoznavanje “može uticati na gomilu nekih drugih stvari, poput toga kako će se u školi odnositi prema nama, kako će nas videti, da li će moja deca imati neke dodatne izazove sa homofobijom i diskriminacijom zato što imaju dve mame”, objasnila je Aleksandra Gavrilović.

Podloga svega su predsrasude i stereotip

Suština svih problema LGBT porodica su ukorenjene predrasude prema njihovoj zajednici i tipiziranje. Gavrilovićeva je ocenila da bi svi trebalo da rade na tome da se “drugačije ne odbacujemo, već da pokušamo da razumemo”.

Na pitanje je ki to što je premijerka Srbije lezbejka koja živi u istopolnoj porodici doprinelo poboljšanju položaja duginih porodica, Gavrilovićeva je odgovorila da jeste, ali ograničeno.

Smatra da je LGBT zajednici doprinelo to što su se mnogi ljudi, videvši lezbejku na funkciji premijerke, odvažili da se autuju. 

“Sa druge strane, postoji ta politička konotacija šta je uopšte sinonim Ana Brnabić danas u političkom smislu. To je taj izazovni deo u kome se sve što se pripisuje ovoj vlasti i njoj konkretno, jer je premijerka, pripisuje i tome da je lezbejka”, zaključila je Aleksandra Gavrilović. (Fonet)