Vučić sa Makronom: Ugovor o kupovini rafala za dva meseca

Srbija će za uskoro sa Francuskom potpisati ugovor o kupovini borbernih aviona rafal, rekao je Predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je o tim avionima, Kosovu i drugim pitanjima razgovarao sa predsednikom Emanuelom Makronom.

Šta je sve Aleksandar Vučić dogovorio sa Emanuelom Makronom u Parizu? Najavio je skori ugovor o kupovini borbenih aviona rafal, a dve zemlje su potpisale i dokument o saradnji u energetskoj tranziciji. Razgovarali su i o Kosovu. (Foto: FoNet/TV FoNet) (Foto: FoNet/TV FoNet)

Vučić se sa Makronom sastao u ponedeljak uveče u Parizu. Danas je saopštio da su njih dvojica u “ljudskom razgovoru” postigli “neke konkretne dogovore”, uključujući kupovinu borbenih aviona rafal za Vojsku Srbije.

Ugovor o rafalima

Prema Vučiću, ugovor o nabavci aviona biće potpisan u naredna dva meseca. On nije govorio o detaljima nabavke.

“Veoma sam srećan zbog rezultata tih razgovora, o svim vidovima saradnje”, rekao je Vučić novinarima srpskih medija. 

Prema njegovim rečima, sa Makronom je razgovarao i o Kosovu, odnosno o formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu i inicijativi za prijem Kosova u Savet Evrope.

Makron: Francuska će se postarati da svi ispune prihvaćene obaveze

Videće se potezi Francuske u narednom periodu, rekao je Vučić, navodeći da je Francuska pre nekoliko dana podsetila da je ZSO uslov uopšte za razgovor o članstvu Prištine u nekim organizacijama. 

Makron je u zajedničkom obraćanju u ponedeljak istakao je da “pitanje Kosova jeste obećanje i zalog za budućnost regiona” i da je to sve deo sporazuma zaključenog pre godinu dana.

On je naglasio da su se obe strane obavezale sporazumom. “Francuska će se postarati da svaki korak tog sporazuma bude ispunjen”, prenosi Vreme.

Okvir za dugoročnu saradnju u energetskoj tranziciji

Isto u ponedeljak u Parizu, ministar finansija Srbije Siniša Mali je sa direktorom Francuske elektroprivrede potpisao memorandum o razumevanju. Dokument postavlja okvir dijakloga i dugoročne saradnju u oblasti energetske tranzicije i niskougljenične tehnologije, javila je Nova ekonomija.

„Nastavljamo ulaganje“ u Vojsku Srbije

Vučić je danas razgovarao i sa ministrom odbrane Francuske Sebastijenom Lekornuom.

Prema njegovim rečima, razgovarali su o saradnji ministarstava odbrane dve države, namenskih industrija, razmeni iskustava i tehnologija i o nabavci najsavremenijeg oružja i oruđa.

„U vremenima velikih izazova činimo sve da sačuvamo svoju zemlju i zato nastavljamo ulaganje i snaženje Vojske Srbije i naše vojne industrije“, naveo je Vučić na Instagramu. „Saradnja sa Francuskom u ovim oblastima je od neprocenjivog značaja“. (Kompas)

(Video: FoNet)