Sindikat: Vratiti radnicima tri osmice

Šta sve poručuju sindikati na Međunarodni praznik rada?

Ujedinjeni gradski sindikati "Nezavisnost" održali su danas skup povodom obeležavanja 1. maja Međunarodnog praznika rada na Trgu Slavija kod spomenika Dimitriju Tucoviću (Foto: FoNet / Darko Pavlović)

Predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije (SSMS) Zoran Marković izjavio je danas da je metalski kompleks u Srbiji „u najtežoj situaciji od Drugog svetskog rata“ i da su strani investitori ti koji „ne poštuju naše zakone i propise“, zatraživši da se radnicima vrati pravo na „tri osmice“ – osam sati rada, osam sati odmora i osam sati sna.

Po uredbi Vlade Srbije iz 2019. godine, svi strani investitori i multinacionalne kompanije dužni su da isplaćuju minimalac uvećan za 20 odsto jer je činjenica da je minimalna zarada nedovoljna za život jedne porodice, rekao je Marković na prvomasjkom skupu u Kragujevcu. On je dodao da je današnje okupljanje članova sindikata povodom Međunarodnog praznika rada „pokušaj da se stranim investitorima i domaćoj političkoj vlasti objasni da bi minimalna zarada trebalo da bude kompresija za sve ostale zarade“.

Ono što radnici traže od poslodavaca je siguran i bezbedan posao uz zaradu od koje može da se živi, rekao je predsednik SSMS. Marković je istakao da je u poslednje vreme uočljiv porast broja povreda, što je posledica „zamora materijala“ i zatražio od poslodavaca da radnicima obezbede osam sati rada, osam sati odmora i osam sati sna. Zahtevamo od poslodavaca da poštuju domaće zakone i propise, i da poštuju radnike, jer radnici mogu značajno da dopriesu poslovnom uspehu poslodavca, poručio je Marković.

Ujedinjeni gradski sindikati „Nezavisnost“ održali su danas skup povodom obeležavanja 1. maja Međunarodnog praznika rada na Trgu Slavija kod spomenika Dimitriju Tucoviću (Foto: FoNet / Darko Pavlović)

Institucije ne rade

Pokušavamo da danas Međunarodni praznik rada 1. maj obeležimo na nešto drugačiji način, jer godinama u Srbiji nijedna institucija ne funkcioniše, izjavio je izvršni sekretar Granskog sindikata uprave, odbrane i policije Nezavisnost Nebojša Pejčinović.

Nalazimo se pred izborom nove vlade, rekao je Pejčinović i izrazio očekivanje da će doći do otvaranja ozbiljnog socijalnog dijaloga između sindikata i predstavnika vlasti i poslodavaca. Kako se redefinišu odnosi između zaposlenih i poslodavaca, čini se da socijalna komponenta odvaja ljude. U istoj delatnosti postoje drastično velike razlike u platama, pa u državnoj upravi ljudi rade za minimalac, na odgovornim poslovima, dok sa druge strane postoji jako visok prosek zarade u toj istoj državnoj upravi, izjavio je Pejčinović.

FoNet