Šapić: U Aleji zaslužnih građana ostalo još 19 mesta

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić tvrdi da je bio uzdržan o odluci o sahranjivanju Tomislava Peterneka i Slađane Milošević u Aleju zaslužnih građana

Aleksandar Šapić (Foto: FoNet / Aleksandar Barda)

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da su tvrdnje da je on odbio da fotograf Tomislav Peternek bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana „još jedno zlo i laž“, jer on nije gradonačelnik i nema pravo na konačnu odluku i dodao da je na glasanju o tom slučaju bio uzdržan.

„Što se tiče Aleje zaslužnih građana do sada je 850 ljudi, na ovaj ili onaj način sahranjeno, a ostalo je još 19 mesta i posle toga nema više“, rekao je Šapić.

On je istakao da po pravilniku iz 2019. godine da bi neko bio sahranjen u Aleji mora da ispuni nekoliko uslova da bi njegova porodica mogla da konkuriše za sahranu u Aleji.

„Mislim da je Đilas dao tu mogućnost gradonačelniku da ima diskreciono pravo da i ukoliko neko ne ispunjava nešto od uslova, uz saglasnost resornog ministarstva može tu da bude sahranjen“, izjavio je Šapić. Šapiće je naglasio da je, dok je bio gradonačelnik, iskoristio to diskreciono pravo „pod strahovitim pritiskom“ i ako je znao koliko je grobnih mesta ostalo.

Na pitanje FoNeta od koga je i u kojim slučajevim trpeo pritiske, Šapić je odgovorio da se ne seća.

„Uvek sam se pitao zašto ja o tome da odlučujem, jer mislim da ne postoji jedan čovek koji može sam tako važne stvari da odlučuje i da bi, valda, za to moralo dapostoji neko telo, pa i ti kriterijumi da budu ozbiljniji“, predočio je Šapić.

On je naveo da su članovi privremenog Dobrica Veselinović i Vladimir Obradović „lažovi koji nisu rekli šta se zaista desilo na sednici“, na kojoj se odlučivalo da li će Peternek biti sahranjen u Aleji.

„U poslednja dva slučaja, Tomislava Peterneka i Slađane Milošević nisam želeo da učestvujem, bio sam uzdržan, jer ne želim tu vrstu odgovornosti, jer je ostalo samo 19 mesta“, dodao je Šapić.

FoNet