Regionalni izbori u Kataloniji

Više od 5,7 miliona birača ima pravo da bira poslanike za regionalni parlament sa sedištem u Barseloni.

Glasanje na regionalnim izborima u Kataloniji, Španija, 12. maj 2024 (Foto: FoNet / AP)

U Kataloniji se danas održavaju regionalni izbori čiji će se ishod odraziti na nacionalnu politiku Španije, jer će glasanje biti test i za snage separatističkog pokreta u Kataloniji, ali i za politiku španskog premijera Pedra Sančeza, piše Radio Slobodna Evropa.

Na izborima više od 5,7 miliona birača ima pravo da bira poslanike za regionalni parlament sa sedištem u Barseloni.

Separatisti drže regionalnu vlast više od jedne decenije, ali ankete i nacionalni izbori iz jula 2023. godine pokazuju da je podrška otcepljenju donekle smanjena otkako je bivši regionalni predsednik Karlos Pućdemon predvodio nezakonit i neuspešni pokušaj za otcepljenje 2017. godine.

Pućdemon je pobegao iz zemlje nekoliko dana nakon neuspelog pokušaja otcepljenja, ali to ga ne sprečava da se kandiduje na aktuelnim izborima dok vodi kampanju iz južne Francuske.

On je rekao da će se vratiti u Španiju kada se novoizabrani poslanici sastanu da izaberu regionalnog predsednika u nekom trenutku nakon izbora. Pućdemon se nada da će do tada njegovi pravni problemi biti rešeni, nakon što španski parlament odobri amnestiju za njega i stotine drugih separatista.

FoNet