Protesti širom Evrope, u neredima u Istanbulu privedeno više od 200 ljudi

Hiljade demonstranata okupilo se na trgu Taksim u Istanbulu, a na turski CNN emitovao je snimke tuče koja je izbila između policije i demonstranata.

Sukob članova turskih sindikata sa policijom tokom obeležavanja 1. maja Međunarodnog praznika rada u Istanbulu (Foto: FoNet / AP)

Turska policija bacala je danas suzavac na demonstrante kako bi rasturila povorku povodom Međunarodnog praznika rada. Hiljade demonstranata okupilo se na trgu Taksim u Istanbulu, a na turski CNN emitovao je snimke tuče koja je izbila između policije i demonstranata. Na snimcima se takođe vidi kako demonstranti tuku policiju i otkidaju im štitove, prenosi index.hr. Ministar unutrašnjih poslova Ali Jerlikaj rekao je da je privedeno 210 ljudi.

Demonstracije u Parizu povodom obeležavanja 1. maja Međunarodnog praznika rada (Foto: FoNet / AP)

U Francuskoj je više od 200.000 ljudi širom zemlje demonstriralo povodom obeležavanja 1. maja, zahtevajući veće plate, mir u Gazi i jaču bezbednost u Evropi, saopštila je Generalna konfederacija rada (CGT).

Demonstracije u Parizu povodom obeležavanja 1. maja Međunarodnog praznika rada (Foto: FoNet / AP)

Propalestinske grupe i antiolimpijski aktivisti pridružili su se mitingu, uzvikujući slogane podrške ljudima u Gazi. Grupa demonstranata zapalila je improvizovane olimpijske prstenove kako bi pokazala nezadovoljstvo Letnjim igrama koje počinju za manje od tri meseca.

U Atini, nekoliko hiljada demonstranata pridružilo se prvomajskom maršu koji je zaustavio javni prevoz i nacionalne železničke usluge širom Grčke. Štrajkove širom zemlje predvodio je najveći sindikat u zemlji, koji je tražio povratak na kolektivno pregovaranje, nakon što su radnička prava ukinuta tokom teške finansijske krize u Grčkoj 2010-2018. godine, prenosi Vreme.

Vreme

Više o ovoj temi čitajte na: