Predstavnik Holandije diskvalifikovan sa Eurosonga

Prema navodima portparolke švedske policije, Klajn je osumnjičen za pretnje i zastrašivanje.

Predstavnik Holandije na Eurosongu, Jost Klajn (FoNet / AP)

Holandski pevač Jost Klajn neće nastupiti večeras u finalu takmičenja za Pesmu Evrovizije zbog kršenja pravila tog takmičenja, saopštila je danas Evropska radiodifuzna unija (EBU).

Švedska policija je istražila pritužbu jedne članice produkcijske ekipe nakon incidenta koji se odigrao posle nastupa Klajna u polufinalu u četvrtak uveče, saopštila je EBU, navodeći da bi bilo neprikladno da on nastavi učešće na takmičenju dok traje pravni postupak.

„Želimo da jasno stavimo do znanja da, suprotno nekim medijskim izveštajima i spekulacijama na društvenim mrežama, u ovaj incident nije bio uključen nijedan drugi izvođač ili člana delegacije“, navela je EBU u saopštenju.

EBU je naglasila da zadržava „politiku nulte tolerancije prema neprikladnom ponašanju“ na takmičenju i da je posvećena „obezbeđivanju sigurnog i bezbednog radnog okruženja za sve učesnike“. U tom svetlu, ponašanje Klajna prema članu tima smatra se kršenjem pravila takmičenja.

Finale 68. Pesme Evrovizije biće održano večeras stoga sa 25 pesama.

Holandski javni servis Avrotros objavio je na društvenoj mreži Iks da je uzeo u obzir odluku EBU o diskvalifikaciji, a smatra je nesrazmernom i šokiran je.

„Duboko žalimo zbog ovoga i naknadno ćemo dati detaljnije obrazloženje“, navedeno je u objavi.

Švedska policija istražuje žalbu članice produkcijske ekipe u vezi sa incidentom nakon nastupa Klajna u polufinalu u četvrtak uveče. Prema navodima portparolke švedske policije, Klajn je osumnjičen za pretnje i zastrašivanje. Ispitala ga je policija, ali nije zadržan, preneo je Blic, navodeći da je policija saopštila da je uviđaj završen i da su ispitani i osumnjičeni, i oštećena, i svedoci.

Prema ranijem saopštenju EBU, predstavnik Holandije Jost Klajn propustio je u petak probu zbog incidenta, a u znak solidarnosti sa njim povukli su se i holandski predstavnici medija.

Klajn je sa svog profila na Instagramu obrisao sve fotografije i video snimke u vezi sa Evrovizijom 2024. Na konferenciji za novinare zemalja učesnica Pesme Evrovizije prekrio glavu svojom zastavom za vreme izlaganja predstavnice Izraela, praveći se da spava, nakon čega su se pojavile spekulacije da bi zbog takvog ponašanja mogao da bude diskvalifikovan. EBU je navela, međutim, da njegovo isključenje nema nikakve veze sa njegovim stavom prema drugim delegacijama.

FoNet

Pročitajte i: