Evropski investicioni fond: 750 miliona evra za Zapadni Balkan

Evropski investicioni fond (EIF), deo Grupacije Evropske investicione banke, zaključio je ugovore o garancijama sa 11 banaka i finansijskih posrednika u privredama Zapadnog Balkana, što će omogućiti malim i srednjim preduzećima pristup kreditima u iznosu koji premašuje 750 miliona evra, saopštio je danas EU Info centar.

Šef misije EU u Beogradu Emanuel Žiofre. (Foto: FoNet / Aleksandar Barda)

Taj novac olakšaće pristup finansijama za male biznise i poboljšati njihovu otpornost na aktuelne ekonomske poteškoće, omogućujući proširenje poslovanja, zapošljavanje i razvoj inovacija.

Očekuje se da će te garancije u Srbiji omogućiti plasiranje kredita pod povoljnim uslovima u ukupnoj vrednosti od 250 miliona evra za oko 4.650 malih i srednjih preduzeća, čime će se sačuvati oko 64.000 radnih mesta.

U Srbiji je zahvaljujući garancijama EIF do sada mobilisano oko 2,5 milijardi evra za više od 38.000 malih i srednjih preduzeća, što je doprinelo očuvanju 637.000 radnih mesta, navedeno je u saopštenju.

Šef delegacije i ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre naveo je da će pristupačniji krediti, koji se odobravaju preko lokalnih banaka, omogućiti preduzećima da ostvare potencijal u pogledu rasta i inovacija, uz otvaranje novih radnih mesta.

„Naša snažna podrška malim i srednjim preduzećima je od ključnog značaja za približavanje privrede Srbije i regiona EU, kao glavnom cilju Plana rasta za Zapadni Balkan“, rekao je Žiofre.

Fonet