Otklanjaju se posledice jakog nevremena u Srbiji, narandžasti meteo-alarm i danas

Tokom nevremena jedna osoba je nastradala u Somboru kada je na vozilo u kojem je bila palo drvo.

Posledice jakog nevremena u Somboru, maj 2024. (Foto: MUP Srbije)

Dok se otklanjaju posledice jakog nevremena koje je u utorak zahvatilo Srbiju, i danas na snazi ostaje narandžasti meteo-alarm, a meteorolozi najavljuju da će popodne ponovo biti uslova za nepogode.

Tokom nevremena jedna osoba je nastradala u Somboru kada je na vozilo u kojem je bila palo drvo. Takođe, u novosadskom naselju Liman 1 izbio je bio požar u baraci pored objekta trafo stanice Liman 1 u dvorištu zgrade EPS, zbog čega je deo grada bio bez struje. Požar je ubrzo ugašen, a novosadski ogranak Elektrodistribucije preventivno je bio isključio tu trafo stanicu, javlja Radio-televizija Srbije.

Na celoj teritoriji Novog Pazara u utorak je proglašena vanredna situacija zbog štete nastale tokom jakog nevremena, praćenog pljuskovima i krupnim gradom koji su padali satima u tom gradu. Na pojedinim mestima izlile su se reke Raška i Trnavica, a poplavljeno je nekoliko domaćinstava.

Mehanizacija je na terenu i protekle noći na najkritičnijim lokacijama dežurale su ekipe Štaba za vanredne situacije. Problema je bilo i sa bujicom u pojedinim mestima, pa su se u Požegi izlili bujični potoci.

U užičkom kraju tokom nevremena palo je skoro 40 litara kiše po kvadratnom metru, pa kišna kanalizacija nije uspevala da prihvati svu vodu. Bilo je i odrona, oštećenja putne infrastrukture, a nestajalo je i struje.

Iako je protivgradni centar dejstvovao sa više protivgradnih stanica, ima oštećenja i poljoprivrednih useva, a danas se očekuje procena štete.

Tokom nevremena koje je zahvatilo Beograd palo je 24 litra kiše po metru kvadratnom na području grada. Nevreme nije prouzrokovalo veću materijalnu štetu, ali u Mirijevskom bulevaru i Šejkinoj ulici jedan sat iza ponoći propao je asfalt na parkingu zgrade. Pripadnici Vatrogasno-spasilačke brigade su na licu mesta i u toku je ispumpavanje vode.

U danu posle jakih pljuskova i nevremena u pojedinim krajevima Srbije vožnja može biti napornija, jer postoji opasnost nailaska na ostatke nanosa zemlje ili polomljenog granja, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS).

Pljuskovi u pojedinim krajevima i danas mogu biti praćeni jakim vetrom, koji u kratkom vremenu donose veću količinu vode na kolovoz, zbog čega vozilo postaje nestabilno, vožnja nesiguna i rizična, a kvarovi, saobraćajne nezgode i prekidi učestali, dodaju iz AMSS.

Prisutna je i opasnost od odrona na putevima kroz useke, pa treba izbegavati planinske puteve druge i treće kategorije. Kako najavljuju meteorolozi, danas se očekuje promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima, ali nestabilno, povremeno s kišom, pljuskovima i grmljavinom, koji će u drugom delu dana lokalno biti i izraženiji uz grad i količinu padavina do 40 mm (lokalno i više).

FoNet