Niška opozicija predala žalbe

Gradska izborna komisije ima 24 sata da žalbe preda Višem sudu, a Sud će imati rok od 72 sata da donese odluku.

(Foto: Fonet/AP )

Pravni timovi niške opozicije predali su žalbe nakon što je Gradska izborna komisija (GIK) odbacila većinu njihovih prigovora, piše danas portal Južne vesti.

O žalbama će u se naredna 72 sata izjasniti Viši sud, a nakon toga će kako navode, odlučivati o daljim koracima. Što se tiče eventualnih protesta, ističu da i za to imaju plan i strategiju, ali prethodno žele da iscrpe sve pravne mogućnosti.

Veruju da će Viši sud Gradskoj izbornoj komisiji vratiti primedbe na odlučivanje i “naterati” je da se ponaša u skladu sa zakonom.

Miloš Nešić, iz koalicije “Biramo Niš”, ističe da GIK nastavlja da opstruiše izbore i da sinoć nisu ni hteli da prime žalbe, iako su u obavezi da to učine. Time, smatra on, „odlažu procese kako bi bilo što više vremena za prekrajanje izborne volje građana, a GIK „nastavlja sa opstrukcijom“. „Koristeći se terorom većine, odbacili su prigovore, ne zalazeći u suštinu“, istakao je on navodeći da je bilo prekrajanja i falsifikovanja zapisnika i više glasačkih listića od broja utvrđenog uvidom u birački spisak.

„To su teške povrede izbornog procesa. Njih ne interesuje volja građana, već ih interesuje da opstruišu ovaj proces i oni su to odbacili“, rekao je Nešić.

Dragana Milutinović iz te koalicije ističe da Komisija nakon prigovora nije ni otvarala džakove sa biračkih mesta 10 i 18 u opštini Medijana da proveri da li su tvrdnje opozicije tačne, iako je, dodaje, imala zakonsku obavezu da to učini.

„Što se tiče odbijanja naših prigovora kao ‘nerazumljivih’ – i nama je nerazumljivo da neko krade izbore. Ne znamo na šta se odnosi tih devet jednoglasno donetih odluka, jer još nije objavljeno na sajtu RIK. Možemo samo da nagađamo, a time ne želimo da se bavimo“, rekla je ona.

I Milena Vakić iz Grupe građana “Dr Dragan Milić” smatra da su prigovori opozicije osnovani i da komisija nije primenila pravne propise kako je trebalo. „U rešenjima GIK, najviše se pozivaju na član 96. Zakona o izboru narodnih poslanika, a to se uglavnom odnosi na glasanje van biračkih mesta. Smatramo da GIK nije primenio propise kako zakon nalaže, pa će naše žalbe biti usmerene u tom pravcu. Očekujem od Višeg suda da primeni zakon i uvažiti naše žalbe“, poručila je Vakić.

O daljim koracima, niški opozicionari odlučivaće nakon odluke Višeg suda, a Dušan Anđelković iz “Kreni – promeni” kaže da će i dalje pokušavati da iscrpe sva pravna sredstva da dokažu da Niš ne želi SNS i njihove koalicione partnere. „Nismo nespremni za ovakve stvari, imamo baš dobar pravni tim koji stoji iza opozicije. Prigovori nisu samo prigovori, već i poziv na moralni čin i moralno sagledavanje situacije“, rekao je Anđelković, dodajući da postoje plan i strategija i u vezi sa potencijalnim protestima.

Gradska izborna komisije ima 24 sata da žalbe preda Višem sudu, a Sud će imati rok od 72 sata da donese odluku.

FoNet