Manjak profesionalnih vozača u Srbiji će se tek zaoštriti

U Srbiji ni dobra plata ne privlači dovoljno profesionalnih vozača, pa zemlja mora da ih uvozi. Biće još gore kada već vremešni fond profesionalaca krene u penziju.

(Foto: Milica Vučković, Fonet)

Srbiji nedostaje gotovo 35.000 profesionalnih vozača autobusa i kamiona, rekao je direktor poslovnog udruženja Drumskog saobraćaja Srbijatransport Goran Aleksić.

Ni plata od 3.500 evra nije dovoljna da privuče kandidate, pa je Srbija primorana da uvozi radnu snagu, rekao je za RTS.

Brojka koja kruži u javnosti je zastarela – manjak je veći

Prema njegovim rečima, podaci o manjku od 20.000 vozača koji se najčešće pominju u javnosti su  iz 2019. Od tada je situacija pogoršana.

„Od tada je značajno smanjen priliv novih vozača, tako da je van srednjih škola došlo, kroz stručnu profesionalnu kompetenciju, negde oko novih 1.000 vozača, a trebalo je oko 15.000, 16.000“, rekao je Aleksić.

On je dodao i da se manjak vozača nadoknađuje radnicima koji dolaze, recimo, iz Indije.

„Prevoznici vide da je jedini način da se to prevaziđe dovođenje radne snage sa strane, tako da smo i mi na našem sajtu preporučili određene respektabilne agencije koje bi mogle da dovedu radnike kako bi održali delatnost drumskog transporta“, naveo je Aleksić.

Vozači iz uvoza su „naša budućnost“

Dodao je da vozači koji dolaze iz inostranstva mogu da rade samo u unutrašnjem transportu i dodao „da su oni naša budućnost“.

„Teško da ćemo mi iz domaćih resursa njih zameniti. Znači, njihova obuka u narednom periodu je jedan od važnih segmenata“, rekao je Aleksić.

Trećina svih licenciranih vozača starija od 55 godina – šta kad oni krenu u penziju?

Aleksić je objasnio i da Srbija ima 170.000 licenciranih vozača, od kojih je skoro trećina starija od 55 godina, a oko 15.000 je mlađe od 30 godina.

„Tek u narednom periodu se priprema još veći jaz i problem nedostatka jednog važnog resursa za obavljanje delatnosti transporta“, rekao je Aleksić.

Dodao je da je demografska situacija u Srbiji nepovoljna, što je i jedan od razloga za manji broj novih kadrova, dok je sa druge strane došlo je do većeg obima rasta privrede i većih zahteva za prevozom.

„Od 2015. do danas u međunarodnom prevozu je poraslo za preko 56 odsto domaćih deklaracija koje su i izvozno-uvozne, a kada je tranzit u pitanju, poraslo je za preko 86 odsto“, ukazao je Aleksić.

Fonet, Kompas