Ambasador: Švedska za ZSO, nema paralele prema Republici Srpskoj

Švedska podržava stav SAD i Evropske unije da je formiranje Zajednice srpskih opština neophodno, rekao je ambasador Švedske na Kosovu Jonas Vesterlund.

Švedska razume zabrinutost Prištine zbog Zajednice srpskih opština, ali paralele nema, ocenio je ambasador te zemlje na Kosovu.(Foto: Kompas)

Mada je Priština zabrinuta, rekao je, ne treba povlačiti nikakve paralele prema Republici Srpskoj.

“Sećam se kada sam učestvovao u stvaranju slične zajednice u Hrvatskoj, kada sam radio za Ujedinjene nacije od 1996. do 1998. Postavili smo sličnu strukturu za hrvatske Srbe”, rekao je Vestrelund, a javlja Kosovo onlajn pozivajući se na prištinske medije.

“Ova struktura ni na koji način nije ugrozila hrvatsku državu, tako da mislim da ima istoriju uspeha”, dodao je ambasador.

Vesterlund ocenjuje da je poređenje ZSO i Republike Srpske neosnovano, ukazujući da su okolnosti na Kosovu i u BiH potpuno drugačije.

Komentarišući odluku Centralne banke Kosova o ukidanju dinara i zatvaranje ekspozitura Banke Poštanska štedionica u četiri opštine na severu, Vesterlund smatra da to pitanje treba da se reši u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Švedska, naglasio je, priznaje legitimitet Kosova da preduzima bilo kakve akcije, ali sugeriše da je potrebna bliža koordinacija sa međunarodnim saveznicima ako Kosovo namerava da se uključi u evroatlantske strukture.

Švedski ambasador smatra da proces prijema Kosova u EU i Nato može potrajati, što je, kako kaže, sasvim prirodno.

“U potpunosti podržavamo članstvo Kosova u svim novim atlantskim strukturama”, rekao je, ali “budućnost je trnovit put”. 

“Kriterijuma je mnogo, pogotovo kada želite da postanete član EU”, ukazao je Vesterlund.

Fonet