Srpska lista odbacuje „lažni“ popis na Kosovu

Srbi neće učestvovati na predstojećem kosovskom popisu, saopštila je Srpska lista.

Srpska lista obećava da Srbi neće učestvovati u kosovskom "lažnom popisu". (Foto: Envato)

Srpska lista (SL) saopštila je danas da želi jasno da poruči kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju „da srpski narod neće učestvovati na predstojećem lažnom popisu u njegovoj organizaciji kojim želi da potvrdi svoj sramni uspeh u proterivanju Srba“.

Iz Srspke liste ocenjuju da bi, „imajući u vidu višegodišnju represiju režima Aljbina Kurtija nad našim narodom na Kosovu i Metohiji, sa ciljem etničkog čišćenja svega srpskog sa ovih prostora“, učestvovanje u procesima koje organizuje Kurti bilo najveće poniženje.

„U trenutku kada je taj isti Kurti Srbima uskratio pravo na penzije, plate, onemogućio normalno funkcionisanje zdravstva, socijalnih davanja, ukinuo pravo glasa, hapsio i progonio Srbe, silom okupirao opštine, militarizovao sever Kosova i Metohije, zabranio vakcinaciju i dopremanje lekova, onemogućio dopremanje hrane i namirnica iz centralne Srbije i ukinuo sve postignute sporazume“, dodaju iz SL.

Takođe podsećaju da su ukidanjem sporazuma ukinuta i njima garantovana prava srpskom narodu.

Prema navodima saopštenja Kurtije je „zabranio srpsku štampu, ukinio odgovornost za upucavanje Srba, i srpske dece, nasilno nametnuo svoje lažne gradonačelnike u srpskim opštinama, izvršio praktično ukidanje srpskog pisma na javnim mestima i saobraćajnim znacima“.

Iz Srpske liste ističi da pored toga, „Kurti želi da ovim popisom dodatno napadne Srbiju sa nekakvim zahtevima za ratnu odštetu“, što dodatno, ocenjuju, odvraća svakog Srbina da bude deo ovog procesa.

„Pozivanje na nekakvu pravnu obavezu i poruke koje su klasično zastrašivanje je krajnje licemerno od režima koji je pogazio sve pravne akte progoneći Srbe i neće uroditi plodom. Više od 4000 dana Srbi čekaju formiranje Zajednice srpskih opština što je obaveza po Briselskim sporazumima ali i odluka njegove skupštine u Prištini, pa nikom ništa“, navodi se u saopštenju SL.

Iz Srpske liste su upitali po kom zakonu se na desetine Srba nalazi u zatvorima bez prava na pravično suđenje ili bar odbranu sa slobode.

„Pozivanje na pravo onih kojima zakon leži u topuzu je uvreda za svakog poštenog i časnog čoveka, koji bi se zapitao koji zakon dozvoljava da onaj koji je pucao i pokušao da ubije srpske dečake u Gotovuši na Badnji dan može slobodno da šeta bez ikakve kazne za svoj zločin“, ističe se u saopštenju.

Iz SL su pozvali i međunarodnu zajednicu da prestane da „svojim ćutanjem podržava progon srpskog naroda i skriva se iza ‘razumevanja’ i skromnih, anemičnih saopštenja“.

„Popis u ovim okolnostima svakodnevne represije nad našim narodom i bez povratka 250.000 raseljenih bi bila čista legalizacija etničkog čišćenja koje je sprovedeno nad našim narodom od 1999. godine do danas. Možda Kurtiju i vama to ne smeta, i možda vi imate silu na raspolaganju, ali srpski narod neće prihvatiti da bude saučesnik u toj prljavoj raboti“, poručuju iz Srpske liste. (Fonet)