Izveštaj NATO: Misija KFOR omogućila Milanu Radoičiću i napadačima iz Banjske da se povuku u Srbiju

U izveštaju Komisije za odbranu i bezbednost Parlamentarne skupštine Severnoatlanske alijanse (NATO) koji je razmatran u Sofiji, navodi se da je misija KFOR na Kosovu, 24. septembra prošle godine, dogovorila sa napadačima koji su se povukli u manastir Banjska na severu Kosova, da se povuku na teritoriju Srbije, javili su danas prištinski mediji.

Foto: Printscreen/FB/Dželal Svečlja

„Zvaničnici KFOR su pregovarali o povlačenju ostatka grupe u okolne šume, gde su nestali. Kosovske vlasti veruju da se potencijalno stotine drugih napadača krilo u šumama između Banjske i granice sa Srbijom, a otkrili su i veliku zalihu oružja. Pronađene su protivtenkovske rakete, minobacači, protivtenkovske mine i 24 vozila, od kojih jedno oklopno“, navodi se u izveštaju NATO koji je prenela prištinska televizija Klan Kosova, a prenosi N1 Beograd.

Bivši britanski sekretar odbrane lord Mark Lankaster, koji je izvestilac za Zapadni Balkan, govorio je o izveštaju Međunarodne krizne grupe i ulozi Milana Radojičića, vođe oružanog napada u Banjskoj, koji je proglašen personom non grata u SAD i Velikoj Britaniji.

U dokumentu je detaljno prikazana istorija Kosova i problemi sa Srbijom, a posebna pažnja je posvećena severu Kosova.

„U središtu spora su dva ključna pitanja: nepriznavanje (i aktivna međunarodna kampanja protiv priznavanja) i načini i sredstva integracije srpskog stanovništva Kosova – posebno u četiri severne opštine koje se graniče sa Srbijom, gde Srbi čine oko 90 odsto stanovništva. Četiri opštine su i dalje delimično pod kontrolom Beograda, dok Kosovo nastoji da potvrdi suverenitet nad celokupnom svojom teritorijom“, navodi se u izveštaju.

Sastanak Komisije za odbranu i bezbednost održan je prvog dana parlamentarne skupštine NATO, na kojem je u ponedeljak na dnevnom redu i unapređenje statusa Skupštine Kosova od posmatrača u pridruženog člana, čemu se protivi srpska delegacija na celu sa poslanicom Natašom Jovanović.

KFOR je demantovao danas da je pregovarao o povlačenju napadača iz Banjske u septembru prošle godine, kada je došlo do oružanog sukoba naoružane grupe Srba i pripadnika Kosovske policije.

Kompas/N1