Iran napao Izrael, Tel Aviv obećava „hladan i odlučan“ odgovor

Iran je napao Izrael. Iranci su lansirali desetine dronova. Izvori iz Teherana navode da ka Izraelu lete i rakete, a u Tel Avivu kažu da su spremni i obećavaju bolan odgovor.

Ratni kabinet u Tel Avivu zaseda dok iz Irana ka Izraelu lete desetine dronova. Premijer Netaniahu je obećao "hladan i odlučan" odgovor na napad. U Vašingtonu, predsednik Džo Bajden će se sastati sa Savetom za nacionalnu bezbednost. (Foto: Screenshot, Benjanim Netaniahu on X)

Iran je u noći između subote i nedelje napao Izrael desetinama dronova. Sa Zapada pljušte osude i obećanja podrške Izraelu. Eskalacija preti da potpuno raspali bliskoistočni požar.

Netanjahu: Ko nas povredi, povredićemo i mi njega

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je sazvao ratni kabinet. Prethodno je sunarodnicima saopštio da se “Izrael poslednjih godina, a posebno poslednjih nedelja pripremao za mogućnost direktnog napada Irana”.

“Naši odbrambeni sistemi su angažovani, spremni smo za svaki scenario, u odbrani i napadu”, dodao je u obraćanju naciji, ali i Iranu: “Ko god nas povredi, povredićemo i mi njega, hladno i odlučno”.

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), admiral Danijel Hagari je kasno u subotu po lokalnom vremenu potvrdio da je napad u toku.

“Zajedno sa našim partnerima, IDF je angažovao sve snage da odbrani Izrael i ljude Izraela”, izjavio je Hagari. “To je misija koju smo odlučni da izvršimo”.

Teheran: Odgovor na teroristički napad na ambasadu u Damasku

Iran je potvrdio da je napao u “odgovoru na teroristički napad izraelskog režima 1. aprila … na iransku diplomatsku misiju u Damasku”.

Izrael je tog dana raketirao iranski konzulat i ubio sedmoricu pripadnika iranske Revolucionarne garde, uključujuću dvojicu generala.

Idu li i balističke rakete?

Iranska novinska agencija Irna je nešto kasnije javila, pozivajući se na izvore, da je Teheran na Izrael lansirao i prvi talas balsitičkih raketa. 

Potvrde za sada nema, ali IDF je saopštio da su se sirene za uzbunu oglasile u celoj zemlji. Korisnici Iksa iz Izraela objavljuju snimke na kojima se vidi i čuje dejstvo protivvazdušne odbrane.

Američki Savet za nacionalnu bezbednost u Beloj kući, snage u regionu

U Vašingtonu, Bela kuća je saopštila da je predsednik Džo Bajden obavešten o događajima na Bliskom istoku.

On se sastao sa Savetom za nacionalnu bezbednost, navela je Bela kuća. U isto vreme, neimenovani funkcioner odbrane je za CNN erkao da su američke snage u regionu oborile nekoliko iranskih dronova i da nastavljaju to da čine.

Bajden je prethodnog dana Izraelu obećao podršku, javio je CNN. “Obavezali smo se na odbranu Izraela. Podržaćemo Izrael. Pomoći ćemo Izraelu u odbrani i Iran neće uspeti”, rekao je.

SAD na Bliskom istoku već imaju hiljade vojnika, a jedan funkcioner ministarstva odbrane je rekao da je još snaga na putu ka regionu.

Osude iz Evrope

Iranski napad su osudili premijeri Velike Britanije Riši Sunak i Holandije Mark Rute, kao i šef francuske diplomatije Stefan Sežurn.

Sunak je Obećao da Velika Britanija “nastavlja da stoji uz Izrael”, a Rute da su “Holandija i druge zemlje jasno i glasno Iranu poručile da se uzdrži od napada na Izrael”. (Kompas)