Incident u Iranu: Tel Aviv ćuti, Teheran sleže ramenima

Posle eksplozija u Iranu, Teheran kao da umanjuje incident, a Tel Aviv ne govori ništa. Jesu li ograničen udar i izostanak pretnji signal obostrane želje da, uz sačuvani obraz zaustave eskalaciju?

Neobična uzdržanost posle novog vatrenog incidenta i razmene udaraca. (Grafika: Kompas)

Posle eksplozija iznad Isfahana tokom noći, iranski funkcioneri u petak na verovatni napad Izraela samo sležu ramenima. Iz Teherana za sada nema najave nove odmazde koja tinjajući region može gurnuti dalje ka opštem ratu, javlja Rojters.

Po svemu sudeći limitiran udar i tiha reakcija možda su rezultat frantičnih diplomatskih napora za smirivanje napetosti u proteklih šest dana.

Iran za sada ne pominje četvrti krug odmazde 

Iranski funkcioneri i mediji govore o malom broju detonacija, za koje tvrde da su dejstvo raketne odbrane rotiv “infiltratora”. Niko ne pominje Izrael, a time ni neizbežnu odmazdu u četvrtom krugu.

“Nije potvrđen strani izvor incidenta. Nismo bili meta spoljnog napada i rasprava naginje infiltraciji pre nego napadu”, rekao je Rojtersu neimenovani funkcioner, dodajući da nema planova za odgovor.

Izrael obećao odgovor na napad od vikenda

Izraelske odbrambene snage (IDF) i vlasti isto ćute. Prethodnih dana, Tel Aviv je najavljivao odmazdu za iranski napad prošlog vikenda. 

U noći između subote i nedelje Iran je na Izrael, u prvom direktnom napadu između dve neprijateljske države – posle decenija obračuna preko trećih zemalja – poslao stotine dronova i raketa. Izrael je sa saveznicima u vazduhu uništio skloro sve projektile.

Iran je saopštio da je napad odgovor na raketiranje svog konzulata u Damasku početkom aprila koje je pripisao Izraelu.

Pozivi na uzdržanost

Od vikenda, SAD i ostali zapadni saveznici apeluju na Izrael da ostane uzdržan i ne odgovori na napad. Izrael je, uzprkos tome, obećao da će odgovoriti.

Na primer, šefica nemačke diplomatije je u sredu u Tel Avivu, a potom ponovo u četvrtak na ministarskom sastanku G7 na Kapriju, sugerisala da je dovoljna “defanzivna pobeda”. 

Istovremeno je najavila još sankcija i punu izolaciju Irana.

Užareni Bliski istok

Bliski istok je i pre izraelsko-iranske razmene bio napet. Teroristi palestinskog Hamasa su 7. oktobra upali u Izrael i ubili oko 1.200 ljudi i odveli stotine taoca.

Izrael je odgovorio brutalnom vojnom operacijom u pojasu Gaze sa mnogo civilnih žrtava i teškom patnjom stanovništva. Operacija još traje. 

Poslednje saopštenje IDF na Iksu je od 17. aprila, dakle pre dva dana, o ulasku konvoja Svetskog programa za hranu (WFP) u pojas Gaze.

Kompas