Izbori u Hrvatskoj: Ni HDZ ni SDP nemaju jasnu većinu

Predviđanja rezultata izbora u Hrvatskoj na osnovu izlaznih anketa govore da ni HDZ ni SDP neće uspeti da sakupe većinu za formiranje vlade.

Andrej Plenković (FoNet/AP Photo/Darko Vojinovic)

Ukoliko se pokaže da su izlazne ankete tačno predvidele raspodelu mandata u Saboru, buduću Vladu Hrvatske biće teško sastaviti, jer ni vladajuća Hrvatska demokratska zajednica, ni opoziciona Socijaldemokratska partija nemaju jasnu parlamentarnu većinu, smatraju analitičari.

Prema novim izlaznim anketama, HDZ bi trebalo da ima 59, a ne 58 mandata, SDP bi umesto 44 imala 43 mandata, Domovinski pokret bi imao 13 mandata,

Most bi umesto prethodno prognoziranih devet imao 11 mandata, dok je peti Most sa 10 mandata.

U novi saziv Sabora ušli bi još Istarski demokratski sabor sa dva mandata, Nezavisna platforma Sever, na čelu s međimurskim županom Matijom Posavcem, s jednim mandatom i koalicija Fokus-Republika s jednim mandatom.

Za sastav vlade treba obezbediti podršku 76 poslanika, a HDZ bi, ako ga podrže manjine sa osam mandata i dijaspora sa tri mandata, imao 70 glasova, dok Domovinski pokret, Most i Možemo tvrde da sigurno neće podržati HDZ.

Kada bi koalicija oko SDP Rijeke pravde, Domovinski pokret, Most i Možemo sklopili savez imali bi 77 mandata, ali u ovom trenutku to deluje nemoguće, jer su te tri stranke tvrdile da jedna s drugom ne žele.

U toj situaciji postoji opcija manjinske vlade, jer su iz Možemo pre izbora rekli da su spremni da podrže manjinsku vladu na čelu sa koalicijom oko SDP, u kojoj ne bi učestvovali, a to je danas ponovila njihova funkcionerka Danijela Dolenec.

Da HDZ teško da može očekuje podršku od Mosta, večeras je potvrdio predsednik te stranke Božo Petrov, koji je po objavljivanju izlazni anketa rekao da „bi HDZ sada trebalo poslati u opoziciju“.

FoNet