Optužnica protiv Gorana Rakića da nije dostavio imovinsku kartu kao ministar u Vladi Kosova

Osnovno tužilaštvo u Prištini podiglo je optužnicu protiv bivšeg predsednika Srpske liste Gorana Rakića, kojeg tereti da nije pravilno dostavio tražene podatke u obrascu za prijavu svoje imovine dok je bio ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, preneo je danas portal Kossev.

Goran Rakić (Foto: FoNet/Milica Vučković)

Prema optužnici, Rakić je u svojstvu ministra za zajednice i povratak sa umišljajem postupio suprotno članu 5 Zakona o prijavljivanju, poreklu i kontroli imovine visokih javnih funkcionera.

Iako je bio u obavezi da prijavi imovinu u obrascu prijave za to, Rakić nije tačno dostavio tražene podatke.

U optužnici se navodi da Rakić u obrascu za prijavu imovine dostavljenom 31. marta 2021. godine nije prijavio godišnja primanja ostvarena na radnom mestu pomoćnika u Visokoj ekonomskoj školi iz Peći i na funkciji u Javnom preduzeću „Standard“ u Mitrovici.

Rakić se tereti da je počinio krivično delo iz poglavlja korupcije – „Neprijavljivanje ili lažno prijavljivanje imovinskog stanja, prihoda, poklona ili druge materijalne koristi ili novčane obaveze“.

Za to delo zaprećena je novčana kazna i kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

U obrazloženju optužnice se navodi da je Rakić, u izjavi datoj Tužilaštvu, u potpunosti prihvatio izvršenje krivičnog dela i da je spreman da stupi u pregovore za priznanje krivice, preneo je Kossev pisanje „Zakletve za pravdu“.

FoNet