G7 preti novim sankcijama Iranu, poziva na uzdržanost

Ministri spoljnih poslova Grupe sedam upozorili su danas na nove sankcije Iranu zbog napada dronovima i raketama na Izrael i pozvali obe strane da izbegavaju eskalaciju sukoba, javlja AP.

Šefovi diplomatija država Grupe sedam vodećih privreda sveta zapretili su Iranu novim sankcijama zbog udara na Izrael 14. aprila. Sve strane na Bliskom istoku su pozvali na uzdržanost. (Foto: AP/Fonet) (AP Photo/Gregorio Borgia, Pool)

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani, koji je predsedavao sastankom ministara industrijalizovanih zemalja, rekao je da je dnevni red trodnevnog sastanka danas izmenjen kako bi se pozabavili najnovijim dešavanjima.

Iran je u petak rano ujutru aktivirao protivvazdušnu odbranu iznad velike vojne baze i nuklearnu lokaciju u blizini grada Isfahana nakon što je primetio bespilotne letelice.

Za njih se sumnjalo da su deo izraelskog napada u znak odmazde za napad Teherana dronom i projektilima na zemlju prošlog vikenda.

Tajani se nije odmah osvrnuo na incident, ali je rekao da su ministri G7 osudili iranski napad na Izrael tokom vikenda i pozvali obe strane na uzdržanost.

„Politički cilj je deeskalacija“, rekao je Tajani na završnoj konferenciji za novinare.

Fonet