Dodik za ruski TASS: Republika Srpska će održati referendum o nezavisnosti

Republika Srpska će održati referendum o nezavisnosti od Bosne i Hercegovine, a datum će biti određen u skladu sa interesima ostalih strana, izjavio je ruskog agenciji TASS predsednik tog entiteta BiH Milorad Dodik.

(Foto: Milica Vučković, Fonet)

„Postoji odluka o razdvajanju, ali još nije određen konkretan datum. Potrebno je da se uradi dosta analiza. Mi bismo to želeli već sada, ali, osim nas, postoje još dve strane u tom procesu. Za ovo je, naravno, potrebno vreme“, rekao je Dodik u intervjuu za TASS na marginama Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma.

On je kao zadatak navo pokretanje pregovaračkog procesa.

„Sigurni smo da u ovoj fazi već postoji dovoljno istorijske, opšte civilizacijske zrelosti i razumevanja da to treba i da će se desiti“, rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, ostanak u okviru Bosne i Hercegovine za Republiku Srpsku je „sinonim za gubitak vremena i mogućnosti“.

„Zbog toga je potrebno što pre realizovati šta želimo, kako bismo prestali da trošimo resurse nadajući se da će Bosna i Hercegovina nešto učiniti“, dodao je predsednik RS.

On istovremeno tvrdi kako RS „apsolutno“ ne želi da stvara „nestabilnost“.

„Zato smo, pre svega, dali predlog Bosni i Hercegovini da se povuče iz zemlje, da raskine Dejtonski sporazum. Mi zapravo idemo u tom smeru“, naveo je on.

Dodik je ranije rekao da će vlasti Republike Srpske u roku od 30 dana pripremiti rezoluciju o mirnom otcepljenju tog entiteta od Bosne i Hercegovine. Prema njegovim rečima, to će obezbediti očuvanje postojećeg modela funkcionisanja privrede i njeno prilagođavanje modelu mirnog razdvajanja u roku od nekoliko godina.

Lider Republike Srpske povezao je tu inicijativu sa nacrtom rezolucije Generalne skupštine UN o genocidu u Srebrenici 1995. godine koju je Dodik nazvao nezakonitim. On je takođe rekao da međunarodna zajednica ne obraća pažnju na ubistvo oko 3.500 etničkih Srba, žrtava islamskih milicija u oblasti Srebrenice tokom oružanog sukoba početkom 1990-ih, navodi truska agencija TASS.

FoNet

Pročitajte i: