NBS: Inflacija krajem godine na ciljanih tri odsto

Niko „nema pravo da jednom narodu uskrati valutu“, rekla je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković. Uz to, najavila je vraćanje inflacije na tri odsto krajem godine.

Jorgovanka Tabaković najavljuje vraćanje inflacije na ciljanih tri odsto krajem godine. Isto tako, NBS očekuje robustan privredni rast. (Foto: Nikola Ilić/Luka Stojanović)

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas na Kopaonik biznis forumu da je nacionalna valuta jedno od državnih obeležja, uz grb, zastavu i himnu, i sve što se na ovom skupu govori nema smisao ako jedan deo srpskog naroda nema pravo na korišćenje svoje valute.

Podsećajući da je u decembru obeležno 150 godina srpskog dinara, guvernerka je rekla da niko nema pravo da jednom narodu uskrati pravo na sopstvenu valutu i život u miru. To „zaslužuje reagovanje svakog čoveka i institucije da bismo govorili o budućnosti“, rekla je o odluci Prištine da zabrani upotrebu dinara na Kosovu. „Ono što razlikuje teoriju od prakse jeste naša odgovornost za ljude, rast i razvoj ali i socijalnu stabilnost,“ rekla je Tabakovićeva.

Srpska privreda „ponovo testirana i potvrđena“

Ona je ocenila i da otpornost srpske ekonomije na krize ponovo testirana i potvrđena. „Imali smo u 2023. godini rekordan izvoz roba i usluga od 41 milijarde evra ili 75 odsto više nego u pretpandemijskoj 2019. godini“, dodala je rekla je, dodajući da su devizne rezerve na rekordnih 25 milijardi evra, odnosno 87 odsto veće nego pre pandemije, a stopa nezaposlenosti na „najnižem nivou“. Zarada u decembru je 64 odsto veća nego pre pandemije, a analitičari i inevestitori ocenjuju da „srpske obveznice sijaju“.

Prema njenim rečima, Srbija „predano radi“ da unapredi kreditni rejting. „Neka mi neko pokaže dokaze da država otežava domaćim investitorima. Čime se rukovode i domaći i strani investitori ako ne time da zarade, plate manje poreza i profit upotrebe kako hoće – nema razlike“, rekla je Tabakovićeva.

Inflacija na tri odsto krajem godine

Ona je istakla da se inflacija od aprila povlači, da je januarska bila na 6,4 odsto. NBS je 2023. referentnu kamatnu stopu povećala za 1,5 odsto i od jula je na 6,5 odsto, rekla je guvernerka. Ona je podsetila da su kamate na stambene kredite ograničene,i navela da to niti je uticalo na finansijski rezultat banaka, niti izazvalo rast problematičnih kredita.

Guvernerka je dodala kako je „stalno iznenađuju ocene o precenjenosti dinara i saveti da dozvolimo deprecijaciju radi veće podrške izvozu.

NBS ove godine očekuje rast od tri do četiri odsto BDP, odnosno između četiri i pet odsto u naredne dve. Inflacija bi, prema proceni NBS, krajem godine trebaklo da se spusti na ciljanih tri odsto.

(Fonet)