Bregu: Evropska unija je jača sa Zapadnim Balkanom

„Zapadni Balkan od nove EU očekuje odlučan završetak generacijskih težnji za integracijom regiona u Evropsku uniju“

Maljinda Bregu (Foto: FoNet)

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je da Zapadni Balkan od nove Evropske komisije očekuje spretan, odlučan, verodostojan, predvidljiv i nepovratan završetak generacijskih težnji za integracijom regiona u Evropsku uniju, saopštio je danas RCC.

„Evropa okrenuta ljudima, koja je prilagodljiva, reformisana, preporođena i inkluzivna, sa čvrsto integrisanim Zapadnim Balkanom, predstavlja najpovoljnije ulaganje u mir i sigurnost celog kontinenta“, rekla je Bregu na otvaranju konferencije organizacija civilnog društva „Nastavak priče o uspehu proširenja EU – beneficije za Zapadni Balkan pre pristupanja“.

Majlinda Bregu je istakla da će EU biti jača sa Zapadnim Balkanom čvrsto u svom okrilju, navodeći da je ovo trka sa vremenom i da se konkretni uticaji i značajnija ulaganja moraju što pre osetiti na terenu.

Najavljeno je da će organizacije civilnog društva na konferenciji usvojiti zaključke koje će uputiti nacionalnim organima vlasti i evropskim institucijama.

FoNet