Brankica Janković: Ubijeno je 415 žena i toliko je porodica uništeno

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kaže da su podaci alarmantni, da institucije mogu da unaprede sistem, ali i da je izmena krivičnog zakonika samo deo rešenja problema, prenosi Radio-televizija Srbije (RTS).

Foto: FoNet

Janković je dodala da je za 13 godina 415 žena ubijeno i da je toliko uništenih porodica i istakla da moramo da učinimo dodatne napore, da se vrati poverenje u institucije i da svaki korak posmatramo iz pozicije žrtve.

Smatra da izmenom u krivičnom zakoniku u delu koji se odnosi na silovanje i zabranu širenja pornografskih snimaka, kao i obaveštavanjem žene da je počinilac dela pobegao iz zatvora ili pušten na slobodu važni koraci da se preduprede neželjeni slučajevi nasilja.

„Brojke dovoljno govore za sebe, svaka žrtva je poziv da rešavamo stvari“, kaže Janković i napominje da ubica neće da gleda šta piše u zakonu.

Istakla je da početak problema mora da počne da se rešava u porodici.

Prema njenim rečima, potrebna je stabilnost i mora da se promeni mišljenje po kome se žena svodi na objekat, kojoj je mesto u kuhinji i da se promeni negovanje kulture neravnopravnosti.

FoNet