Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Foto: Stanislav Milojkovic

Tončić je rođen 1967. godine u Leskovcu, gde je i započeo novinarsku karijeru, objavljujući u listu „Prava čoveka“, a zatim i kao dopisnik nekoliko beogradskih listova, da bi krajem devedesetih prešao u Beograd i postao član redakcije Danasa.

Potom je radio u E-novinama, kasnije XXZ, a poslednjih godina je uređivao NUNS-ov Dosije o medijima i redovno pisao za medije u regionu – Nomad, Lupigu, Al Džaziru Balkans…

„Britkog jezika, oštrouman, jasan i zauvek odan antiratnoj ideji, Bojan Tončić pisao je bez zadrške i neumorno o ratnim zločinima i odgovornosti Miloševićevog režima i svih drugih nalogodavaca i ratnih huškača, uključujući i deo medija“, navode iz NUNS.

Dobitnik je novinarskih nagrada „Dušan Bogavac“ Nezavisnog udruženja novinara Srbije, za novinarsku etiku i hrabrost (2004), nagrade „Nikola Burzan“, koju dodeljuje dnevnik Danas (2001) i nagrade Podgoričkog novinarskog foruma (2014).

Autor knjiga „Krivo srastanje“ (zbirka komentara i kolumni) i „Slučaj Topčider – Anatomija državnog zločina“ i koautor televizijskog serijala o Beogradskom krugu.

Vreme i mesto komemoracije i sahrane biće naknadno saopšteno.

FoNet