Birodi: Brnabić krši Ustav, zakon i preporuke ODIHR

Ana Brnabić je, prema Birodiju, postupila i suprotno članu 6 Ustava Srbije koji reguliše sukob javnog i privatnog (partijskog) interesa javnih funkcionera.

Ana Brnabić (Foto: FoNet / Peđa Vučković)

Biro za društvena istraživanja (Birodi) saopštio je danas da predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, zahtevom da Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) pruži dodatna objašnjenja o nalazima monitoringa izveštavanja Radio-televizije Srbije tokom kampanje za lokalne izbore, krši Ustav, zakon i preporuke ODIHR.

Zahtev Ane Brnabić za dodatna objašnjenja o rezultatima monitoringa izveštavanja (samo) RTS-a, koji je sprovela posmatračka misija ODIHR tokom kampanje za lokalne izbore, nije plod stručnog znanja, već zaštite partikulatnih, odnosno partijskih interesa stranke čija je članica i funkcionerka, naveo je Birodi u saopštenju.

Predsednica Skupštine time je postupila suprotno Deklaraciji OEBS iz Kopenhagena iz 1990. godine u kojoj se institira na razdvajaju obavljanja javne i partijske funkcije, naveo je Birodi, napominjući da je to i osnova za ODIHR preporuku broj 5 iz Izveštaja za parlamentarne izbore iz 2023. godine na čijoj realizaciji Srbija treba da radi.

Ana Brnabić je, prema Birodiju, postupila i suprotno članu 6 Ustava Srbije koji reguliše sukob javnog i privatnog (partijskog) interesa javnih funkcionera.

Birodi je naveo da je predsednica Skupštine postupila i suprotno članu 40 Zakona o sprečavanju korupcije koji takođe reguliše sukob javnog i privatnog (partijskog) interesa javnih funkcionera.

Birodi je pozvao Agenciju za sprečavanje korupcije da utvrdi da li je došlo do kršenja stava 1 člana 40 Zakona o sprečavanju korupcije koji glasi da je javni funkcioner dužan da „javni interes ne podredi privatnom, da se pridržava propisa koji uređuju njegova prava i obaveze i stvara i održava poverenje građana u savesno i odgovorno obavljanje javne funkcije“.

FoNet