Besplatni sistematski pregledi za građane bez zdravstvenog osiguranja

Ministarstvo zdravlja najavilo je danas da u nedelju, 19. maja, od 8 do 17 časova, u više od 160 zdravstvenih ustanova širom zemlje organizuje akciju besplatnih preventivnih pregleda, u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije kao najefikasnijeg načina brige o zdravlju.

Ilustracija (Foto: AnnaStills/Envato)

Tom prilikom, svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i uputa izmere krvni pritisak, urade EKG i ultrazvučni pregled abdomena, i provere nivo šećera u krvi i kompletnu krvnu sliku u laboratorijama.

Kako se navodi, na taj način Ministarstvo nastavlja akciju koja je uspešno realizovana pre pandemije korona virusa, u okviru koje je u više od 20 dana besplatne zdravstvene preglede obavilo blizu pola miliona ljudi.

Akcija preventivnih pregleda naišla je na veliku podršku građana, a značaj dodatno potvrđuje i podatak da je tom prilikom nekoliko hiljada građana upućeno na dalju dijagnostiku i hitno bolničko zbrinjavanje, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo je pozvalo građane da učestvuju u nedeljnoj akciji, obave preventivne preglede i time pozitivno utiču na svoje zdravlje.

FoNet