Danas: Beogradski metro na nebu, ne pod zemljom

Početak radova na beogradskom metrou predstavnici vlasti obećavaju iz godine u godinu. Realizacija kasni potpuno istim tempom, piše Danas.

Funkcioneri vlasti od 2021. najavljuju predvidiv početak radova na beogradskom metrou. Od toga za sada nema ništa, jer metro je pao pod senku Svetske izložbe, manjka novca i planovi trase su na pokretnoj traci. Siniša Mali (Foto: FoNet / Aleksandar Barda)

Izgradnja Beogradskog metroa uveliko kasni prema obećanim rokovima. Među razlozima su pad metroa u senku izložbe EKSPO, manjak budžetskih sredstava i stalne izmene planova koje izvođače stavlja u nemoguću situaciju, navodi Danas u izdanju od ponedeljka.

Gradnja metroa je zvanično najavljena januara 2021. Tada je potpisan memorandum sa sa stranim partnerima u projektu, a početak radova najavljen za kraj te godine.

Obećanja Siniše Malog kasne najmanje tri godine

Obećanje je dao ministar finansija Siniša Mali, a zatim ga ponovio na leto iste godine, posle sastanka radne grupe za realizaciju projekta metroa u Beogradu. Od toga na kraju ipak nije bilo ništa, podseća Danas.

Potom je najavljeno da će izgradnja stanica metroa u Beogradu početi u septembru, a tunela u decembru prošle godine. Ni od toga nije bilo ništa.

Sada Goran Vesić obećava: Početak radova 2024.

Umesto toga, na promociji projekta Beogradskog metroa na Saobraćajnom fakultetu u decembru, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić je početak radova najavio za 2024.  Vesić je pritom precizirao i da će vožnja od Makiša do Mirijeva trajati 33 minuta.

Zašli smo u april, a radova na metrou nema na vidiku, piše list. (Fonet, Kompas)