Ana Brnabić: Prihvatamo sve zahteve opozicije osim odlaganja izbora u Beogradu

Predsednica Skupštine i premijerka u tehničkoj vladi Ana Brnabić navela je da prihvata sve zahteve opozicije osim pomeranja datuma izbora u glavnom gradu.

Ana Brnabić (Foto: FoNet / Peđa Vučković)

Predsednica Skupštine Ana Brnabić uputila je svim poslaničkim grupama odgovor na dostavljene predloge za unapređenje izbornog procesa i poručila da prihvata sve što je opozicija predložila, izuzev da se izbori u Beogradu odlože jer je to u suprotnosti sa Ustavom Srbije, javlja večeras RTS, navodeći da je novi sastanak zakazan za 17. april.

Govoreći o predlozima poslaničkih grupa, koji su joj upućeni 12. aprila, Brnabić je navela da prihvata sve predloge, osim predloga da se izbori za odbornike Skupštine Beograda odlože, navodi RTS podsećajući da da je lista „Srbija protiv nasilja“ u petak predložila obustavljanje izbornih radnji za beogradske izbore.

Predložena je izmena člana 87. Zakona o lokalnoj samoupravi, sa retroaktivnim dejstvom jer pravni okvir za sprovođenje tih izbora nije dogovoren zbog neispunjenih preporuka posmatračke misije ODIHR.

Ana Brnabić je u odgovoru navela da je odlaganje tih izbora protivustavno i da su raspisani blagovremeno, u skladu sa zakonom, pošto su konačni rezultati tih izbora proglašeni 3. januara, pa je 3. marta isticao rok za konstituisanje beogradske skupštine.

„Izborni postupak je, dakle, započet, Gradska izborna komisija je, u skladu sa zakonskom obavezom, utvrdila i objavila obrasce za kandidovanje i već je podneta i proglašena i prva izborna lista kandidata za odbornike, što znači da bi prihvatanje navedenog zahteva opozicije neosnovano i neopravdano dovelo do povrede prava i Ustava Srbije. Iz ovih razloga, navedeni predlog je apsolutno neprihvatljiv i suprotan je Ustavu Srbije“, navela je Brnabić u odgovoru koji citira RTS.

Ona je uputila i poziv za novi sastanak, koji će se ticati novih predloga i daljeg rada, za 17. april u devet časova.

„Sve ostale predloge prihvatam u najboljoj veri da ćemo u narednim danima formirati oba radna tela – i za izmene i dopune relevantnih zakona u skladu sa preporukama ODIHR, i za uvid, reviziju i kontrolu Jedinstvenog biračkog spiska“, navela je predseednica Skupštine Srbije.

FoNet