Umesto besplatnih udžbenika, đacima iz Beograda po 20.000 dinara

Predsednik Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić najavio je umesto besplatnih udžbenika po 20.000 dinara po detetu.

Aleksandar Šapić (Foto: FoNet / Milica Vučković)

Roditelji osnovca i srednjoškolca u Beogradu dobiće po detetu 20.000 dinara koje će moći da iskoriste za kupovinu udžbenika ili da na drugi način raspodele ta sredstva, izjavio je danas predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić.

Šapić je na konferenciji za novinare rekao da se time pruža prilika roditeljima da sami odluče da li će kupiti nove knjige ili polovne, kao i da li će mlađe dete naslediti od starijeg udžbenike, a samim tim novac će moći da potroše na druge potrebe.

„Najjeftiniji komplet je oko 11.000 dinara, dok je najskuplji oko 16.000-17.000. Vidite jasnu razliku u odnosu pomoći koje dajemo i novca koji je potreban za udžbenike. Oni to mogu da raspodele i na drugi način, posebno zato što je mesec septembar težak za kućni budžet“, rekao je Šapić.

Prijavljivanje počinje u ponedeljak, 22. aprila, a trajaće do kraja leta, pri čemu će procedura biti slična onoj koja je bila za pomoć države u doba epidemije korona virusa, rekao je Šapić.

Šapić je najavio i da će biti nastavljena praksa besplatnog ulaza na sve gradske bazene za sve stanovnike Beograda. Kao i prethodne godine, prijavljivanje će biti u opštinama, a vrednost besplatne kartice iznosi oko 39.000 dinara.

FoNet