Inflacija u Nemačkoj na 2,2 odsto, do avgusta ispod dva odsto

Usijana inflacija u Evrozoni je prošla posle dve godine, ocenjuju nemački statističari i ekonomisti. Prema preliominarnim podacima nacionalnog zavoda za statistiku, junska stopa poskupljenja je, posle majskog trzaja, pala na 2,2 odsto. Minhenski institut Ifo je istovremeno ocenio da će inflacija u avgustu pasti na ispod dva odsto, cilja Evropske centralne banke.

Inflacija je u Nemačkoj prošlog meseca usporila na međugodišnjih 2,2 odsto, a do avgusta bi, prema proceni ekonomista, trebalo da padne na ispod dva procenta. To konačno otvara vrata Evropskoj centralnoj banci da obori kamate. (Foto: Sven Hoppe, dpa)

Inflacija u Nemačkoj je prošlog meseca, prema preliminarnim podacima od ponedeljka, usporila na dva odsto godinu-na-godinu. Bazna inflacija, odnosno stopa poskupljenja u maloprodaji bez energenata i hrane, još se drži na 2,9 odsto, javila je dpa.

„Trend hlađenja inflacije se očuvao i narednih meseci stopa poskupljenja će polako nastaviti da usporava,“ rekao je ekonomista Intituta za makroekonomiju i istraživanje konjunkture (IMK) Sebastijan Dulien.

Majski skok inflacije, posle meseci popuštanja, bio je izuzetak, ocenio je Dulien.

Sve u svemu, usijana inflacija iz prethodne dve godine je gotova. Svi vodeći instituti u zemlji predviđaju smirivanje cena i prosečnu stopu od 2,3 odsto za ovu godinu, posle 5,9 odsto 2023.

Ifo: Inflacija u avgustu pada na ispod dva odsto

Uticajni ekonomski institut Ifo je nešto ranije procenio da će međugodišnja stopa inflacije u avgustu kliznuti na manje od dva odsto. Ifo se pozvao na svoju mesečnu ankete domaće privrede.

Ifo, naime, svakog meseca šalje široki upitnik na više od 9.000 adresa iz svih sektora nemačke privrede. Između ostalog, deo istražuje očekivanja cenovne politike, pre svega u industriji i drugim potrošačima bliskim delatnostima.

Poslednja anketa ukazuje da manje firmi u predstojećem periodu predviđa poskupljenje svoje robe ili usluga.

„Prema tome, očekuje se dalje povlačenje inflacije,“ rekao je ekonomista Ifo Timo Volmerhojzer. „U avgustu međugodišnja stopa inflacije može kliznuti ispod dva odsto prvi put od marta 2021.“

Inflacija je u maju još bila na 2,4 odsto, a Savezni zavod za statistiku bi kasnije tokom dana trebalo da saopšti preliminarnu procenu junske inflacije.

Cene i kamate

Slabljenje inflacije otvara vrata Evropskoj centralnoj banci (ECB) da dalje olabavi kamatnu politiku. ECB je prošlog meseca, prvi put od naleta poskupljenja pre više od dve godine, oborila bazičnu kamatnu stopu za 0,25 odsto.

Doduše, predsednica ECB Kristine Lagarde je istovremeno najavila da evropske monetarne vlasti ostaju oprezne i da brzo obaranje kamate ne treba očekivati.

Kompas