Ima li kraja slučaju Džulijana Asanža

Viši sud u Londonu odobrio je osnivaču Vikilisa Džulijanu Asanžu pravo na žalbu protiv izručenja u SAD.

Džulijen Asanž (Foto: FoNet/AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File)

On se zbog zdravstvenog stanja nije pojavio pred sudom, ali su njegovi advokati poručili da ne bi trebalo da bude izručen SAD, koja ga sumnjiči za masovno curenje tajnih dokumenata, što bi potencijalno ugrozilo njegovo pravo na slobodu govora.

Zašto ga Amerika traži

Vikliliks je objavio više od 250.000 tajnih vojnih i diplomatskih dokumenata upućenih tokom prethodnih skoro pola veka iz stotina američkih ambasada širom sveta različitim službama u Stejt departmentu.

Između ostalog, javnost je iz njih saznala da je američka vojska ubila hiljade afganistanskih civila u neprijavljenim incidentima, a Vašington naredio špijuniranje funkcionara Ujedinjenih nacija, te da je Saudijsku Arabiju prepoznao kao najvažniji izvor financiranja ekstremizma.

Zašto ne želi da ide

Asanž nije optužen ni za jedan zločin koji nosi smrtnu kaznu u SAD. Međutim, njegovi advokati strahuju da bi mogao da se suoči sa dodatnim optužbama nakon izručenja.

Smatra i da bi mu u američkom zatvoru bila ugrožena bezbjednost. Osim toga, zajedno sa Asanžom dobar dio svjetske javnosti vjeruje da, kada je riječ o procesu u SAD protiv njega, nije u pitanju zadovoljenje pravde već gola odmazda. 

Život u četiri zida

Asanž je  skoro sedam godina života proveo u ekvadorskoj ambasadi u Londonu. Kada mu je azil uskraćen 2019, britanska policija ga je odmah uhapsila. Od tada već pet godina čeka da li će ili neće biti izručen SAD.

Čitav ovaj slučaj predstavlja mrlju na demokratskim i pravnim postulatima Vašingtona, ali i Londona, te – generalno gledano – zapadnim vrijednostima. Možda je zbog toga američki predsjednik Džo Bajden rekao je da razmatra zahtjev Australije da odustane od krivičnog gonjenja Asanža i vrati ga u rodnu zemlju.

F.Š./Vreme

Više o ovome pročitajte na: