Idu li Nemci ponovo u vojnike: Koje evropske zemlje kao Srbija razmišljaju o povratku vojne obaveze?

Nakon dugih rasprava Hrišćansko-demokratska unija (CDU) je na svojoj stranačkoj konvenciji početkom nedelje izglasala da se zalaže za postupni povratak obaveznog vojnog roka u Nemačkoj.

Glavni general srpske vojske je najavio da će predsednik Vučić do kraja meseca u šakama imati predlog više modela obaveznog služenja vojnog roka. (Foto: Vojska Srbije)

Malo malo, pa čujemo iz srpskog državnog vrha kako se smeši ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka. Bila je to i jedna od tema ekspozea novog premijera Miloša Vučevića koji nam je predstavljen 1. maja. Kako je rekao, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije pripremili su više modela služenja vojnog roka.

Ideja je da služenje vojnog roka traje najviše četiri meseca, a Vučević kaže da su procenili kako je to sasvim dovoljno vremena da se dobije obučen vojnik i „svakako bezbednija i sigurnija država“. Ne dele svi to mišljenje, ali o uvođenju vojnog roka ne razmišljaju samo ovdašnji političari, već i – nemački, konkretno konzervativna Hrišćansko-demokratska unija (CDU).

Šta će biti znaće se do leta

Nakon dugih rasprava CDU je na svojoj stranačkoj konvenciji početkom nedelje izglasala da se zalaže za postupni povratak obaveznog vojnog roka u Nemačkoj. Ova obaveza je, inače, ukinuta 2011. godine, kada je na vlasti bila upravo CDU. Razlog za ovakav zaokret, piše Dojče vele, je zabrinutost zbog sve agresivnije Rusije i nedostatka osoblja u Bundesveru.

Šta će biti znaće se do leta, kada bi nemački ministar obrane Boris Pistorijus trebalo da donese odluku o ponovnom uvođenju nekog oblika vojne obaveze. On trenutno testira razne modele, a kao “posebno pogodan” za nemačke potrebe ocenio je švedski.

Kako to rade Šveđani?

Švedska je 2010. suspendovala obavezni vojni rok, ali ga je ponovo uvela sedam godina kasnije, posle ruske aneksije Krima.

Evidencija je obavezna, ali sama vojna služba je praktično – dobrovoljna.

Svi osamnaestogodišnjaci moraju da se prijave i ispune odgovarajući onlajn-obrazac. Na lekarski pregled pozovu samo neke od njih, a kako se regrutuju samo oni koji su spremni da dobrovoljno služe vojni rok, na kraju tek oko pet do deset odsto muškaraca i žena godišnje prihvati službu.

Turski model

Generalno, obavezni vojni rok u Turskoj važi za sve muškarce između 20. i 41. godine i traje najmanje šest meseci. Ko izbegava službu, dobija novčanu kaznu ili ide u zatvor.

Pravo na odbijanje služenja vojnog roka ne postoji, ali zato postoji način da se vojni rok skrati i to za četiri nedelje. Sve što je potrebno jeste da uplate oko 5.000 evra.

Dojče vele / Kompas

Ceo tekst pročitajte OVDE.