I porodici Tereh iz Rusije uskraćen privremeni boravak u Srbiji

Došli su 2019. u Banju Koviljaču, kupili kuću i napravili porodični hotel. Sada im je uz zahtev za stalno nastanjenje odbijeno i produženje privremenog boravka u Srbiji.

Porodica Tereh (Screenshot: VREME)

Mirovnoj organizaciji Rusko demokratsko društvo u Srbiji javila se porodica Sergeja i Irine Tereh. Zajedno sa sinom Markom došli su 2019. u Banju Koviljaču, kupili kuću i napravili porodični hotel. Sada im je uz zahtev za stalno nastanjenje odbijeno i produženje privremenog boravka u Srbiji.

Šira slika

Procenjuje se da je od početka rata u Ukrajini kroz Srbiju prošlo više od 200.000 državljana Rusije koji su napustili zemlju da bi izbegli eventualnu mobilizaciju. Njih najmanje 30.000 živi u Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima na osnovu odobrenog privremenog boravka. Pjotr Nikitin, osnivač Ruskog demokratskog društva, rekao je prošle godine za Vreme da je “većina Rusa u Srbiji i dalje u nezavidnoj situaciji i da koriste bezvizni režim, pa tako na svakih 30 dana izlaze i ulaze u zemlju“. Ovo je slučaj i sa porodicom Tereh.

U čemu je stvar

Nikitin navodi da znatan broj Rusa u Srbiji ima problema sa ovdašnjom administracijom: “Žele da nas preplaše kako više ne bismo javno iznosili svoje stavove. Možemo biti tu, ali ne smemo biti aktivni.” Poznavaoci prilika kažu da se ova „upozorenja“ – tojest uskraćivanje boravišta – šalju nasumično kako bi izazvala paniku i nesigurnost. Na taj način, tvrde, razaraju se uzajamne veze između Rusa u Srbiji i parališe eventualno organizovanje protiv režima u Moskvi.

Koliko ima efekta  

Prema zvanično objavljenim rezultatima glasanja za predsednika Rusije, na izbornom mestu u Beogradu glasalo je 4.726 ruskih državljana.  Za Putina ih je bilo 512, kandidat partije Novi ljudi Vladislav Davankov dobio je 3.185 glasova, a ostalo su bili nevažeći listići. Drugim rečima, birokratsko zastrašivanje izbeglih Rusa nema mnogo efekta, ali i te kako prikazuje Srbiju kao nedemokratsku državu i produženu ruku režima u Kremlju. (Vreme)

Više o ovoj temi čitajte na: